DSİ Manisa’yı su yapılarıyla ihya ediyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından son 14 yılda Manisa’nın Kula ilçesine yıllık 2 milyon metreküp içmesuyu sağlarken Kula’nın içmesuyu problemini de kökünden çözdü. Manisa’ya 13 baraj ve 10 büyük gölet inşa...

Google Haberlere Abone ol
DSİ Manisa’yı su yapılarıyla ihya ediyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından son 14 yılda Manisa’nın Kula ilçesine yıllık 2 milyon metreküp içmesuyu sağlarken Kula’nın içmesuyu problemini de kökünden çözdü. Manisa’ya 13 baraj ve 10 büyük gölet inşa eden DSİ, 177 bin 450 dekar araziyi sulamaya açarak çiftçilere yıllık 103 milyon TL zirai gelir artışı sağlamış oldu. DSİ tarafından 66 derenin de ıslahı tamamladı.

Genel Müdürlükleri tarafından son 14 yılda Manisa’nın birçok bölgesinde su yapıları yaptıklarını kaydeden DSİ Genel Müdürü Murat Acu, 2003-2016 yılları arasında Manisa’da tamamlanan sulama tesisleriyle 177 bin 450 dekar münbit arazinin sulamaya açıldığını belirterek, böylece çiftçilere yılda 103 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağlandığına dikkat çekti.

Manisa’ya kazandıracakları daha çok sulama tesisi olduğunu belirten Genel Müdür Acu, “Gördes Barajı, Manisa’nın gurur projelerinden biridir. 2009 yılında hizmete aldığımız baraj ile Gördes Sağ Sahil ve Sol Sahil sulamaları marifetiyle toplam 148 bin 60 dekar araziyi sulamaya açacağız. Özlemle beklenen Akhisar Gördes Projesinde Akhisar, Gölmarmara ve Saruhanlı ilçelerine ait ovalarda; Gördes Sol Sahil Sulaması ile 50 bin 400 dekar arazi sulanacak olup, 2017 yılı sonunda inşaatı tamamlayarak 2018 yılı sulama sezonunda çiftçilerimizi suya kavuşturacağız. Gördes Sağ Sahil Sulaması ile de 97 bin 660 dekar arazi sulanacak olup, toplulaştırma işlemlerinin tamamlanması akabinde inşaatına başlayacağız. İnşallah 2019 yılında da tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Güneşli Barajı ve sulaması hizmete alındı

Manisalı çiftçilerin hasretle beklediği Güneşli Barajını, 30 Kasım 2014 tarihinde 114 tesis ile birlikte hizmete aldıklarını anlatan Acu, barajın 8,2 milyon metreküp depolama hacmi bulunduğunu ve 11 bin 400 dekar arazinin sulanacağını açıkladı. Sulama tesisi inşaatını da tamamlayarak 2016 yılında halkın hizmetine açtıklarını dile getiren Acu, 32 adet sulama tesisinin yapımının ise hızla devam ettiğini söyledi.

Kelebek Barajı inşaatı başladı

Manisa’ya yeni bir baraj daha inşa ettiklerini vurgulayan Acu, “22,92 milyon metreküp depolama hacmi olan Kelebek Barajı ile 24 bin 40 dekar araziye sulama suyu temin edeceğiz. Baraj inşaatı hızla devam etmektedir” diye konuştu.

Gürdük Barajı hakkında da açıklamalarda bulunan Acu, “Gürdük Barajı hem sulama hem de içmesuyu maksatlı bir barajdır. 33,39 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olacak baraj ile Manisa şehir merkezine yılda 6,13 milyon metreküp içme ve kullanma suyunu temin edilecek ayrıca 12 bin 620 dekar zirai arazinin de sulanması sağlanacaktır” dedi.

Sarma Barajı ile 9 bin 50 dekar arazinin sulanacağını kaydeden Acu şunları söyledi:

“Temelden 47 metre yüksekliği ve 18,5 milyon metreküp su rezerv hacmi ile Sarma Barajı Manisa’nın önemli barajlarından biridir. Barajın inşaat çalışmalarına başlanmış olup, tamamlandığında 9 bin 50 dekar araziyi sulayacaktır. Manisa’da 13 adet barajı tamamladık. 19 adet barajın inşaatı ise devam ediyor. Sarıgöl sulamasını ise rehabilite edeceğiz. İşletmedeki 23 bin 790 dekar arazinin sulama şebekesini kapalı borulu sistem olarak yenileyeceğiz. Böylece hem su tasarrufu olurken hem de verim artışı sağlanacak. Manisa’da 10 adet gölet tamamladık. 4 adet göletin yapımı ise hızla devam ediyor.”

Acu, 2012 yılında hizmete aldığımız Kula İçmesuyu Arıtma Tesisi ile yılda 2,08 milyon metreküp içmesuyunun arıtılmasını sağladıklarını ve Kula’ya menba kalitesinde içmesuyu verdiklerini söyledi.

Diğer taraftan son 14 yılda inşa edilen 66 adet taşkın koruma tesisi ile 55 yerleşim yeri ve 76 bin 150 dekar araziyi taşkınlardan koruduklarını anlatan Acu açıklamasını şöyle tamamladı: “Ayrıca yapımı devam eden 5 adet taşkın koruma tesisi ile vatandaşlarımızı ve arazilerini koruma çalışmalarına devam ediyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatı ile Ege Bölgesi için hayati öneme sahip olan Ege Gelişim Projesinin (EGEGEP) hayata geçirildi. EGEGEP İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya illerini kapsamaktadır. EGEGEP ile efeler diyarı Ege’ye 2019 yılı sonuna kadar 28 milyar TL’lik yatırım ile su alanında; 2 bin 65 tesis yapılacaktır. İstiyoruz ki dağlarından yağ, ovalarından bal akan bu bölgenin refahı daha da artsın, yıldızı göz kamaştırsın. Bu proje kapsamında Manisa’da hak ettiği hizmetleri alacaktır. EGEGEP kapsamında; Manisa’ya 2003-2019 yılları arasında yapılan ve yapılacak tesisler: 3 adet içmesuyu tesisi, 54 adet baraj ve gölet, 67 adet sulama tesisi, 71 adet taşkın koruma tesisi, 1 adet HES olmak üzere toplam 196 tesis açılacaktır.”

Yorumlar