Atatürk Havalimanı'nda canlı bombalarla saldırı

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda üç ayrı canlı bomba tarafından gerçekleştirilen terör saldırısında ilk belirlemelere göre 42 hayatını kaybetti, 238 kişi öldü

Google Haberlere Abone ol
Atatürk Havalimanı'nda canlı bombalarla saldırı
İstanbul Atatürk Havalimanı'da akşam saatlerinde meydana gelen terör saldırısında ilk belirlemelere göre 42 kişi hayatını kaybetti. Görgü tanıklarının anlattığına göre, otoparkta başlayan silahlı çatışma Dış Hatlar Terminali'nin giriş kapısında ise patlamayla devam etti.  Patlamayı gerçekleştirenlerin üç ayrı canlı bomba olduğu öğrenildi. Saldırı anıyla ilgili bazı güvenlik kamerası görüntüleri basına sızdı; ancak yayın yasağı olduğu için yayınlanamıyor. 

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekipleri ilk müdahalesini yaptığı yaralıları hastanelere sevk ederken, havalimanı giriş ve çıkışa kapatıldı. Saldırıda ilk belirlemelere göre 41 kişi hayatını kaybetti, 239 kişi ise yaralandı. 

28'İ TÜRK VATANDAŞI 10'U YABANCI

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde dün meydana gelen terör saldırısı neticesinde bugün saat 13.00 itibarıyla 41 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Hayatını kaybedenlerden 37'sinin kimlik bilgilerinin tespit edildiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bunlardan 10'unun yabancı uyruklu, 3'ünün ise çifte vatandaş olduğu anlaşılmıştır. Hayatlarını kaybeden 19 kişi yakınlarına teslim edilmiştir. Hastanede yaralı olarak bulunan 239 kişiden 109'u taburcu edilmiş, 130 kişinin tedavilerine devam edilmektedir. Menfur saldırı ve faillerine yönelik detaylı inceleme çok yönlü olarak sürdürülmektedir. Bu haince saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Alınan bilgiye göre, saldırıda hayatını kaybedenlerden kimlikleri belirlenen Türk ve yabancı uyruklu vatandaşların isimleri şöyle: "Çağlayan Çöl, Mustafa Bıyıklı, Erol Eskisoy, Sıddık Turgan, Ferhat Akkaya, Ertan An, Ali Zülfikar Yorulmaz, Serkan Türk, Göksel Kurnaz, Özgül İğde, Mahmut Mert, Sıdık Peçenek, Umut Sakaroğlu, Hüseyin Tunç, Ercan Sebat, Ethem Uzunsoy, Tevfik Yusuf Haznadaroğlu, Mahmut Çizmecioğlu, Adem Kurt, Habibullah Sefer, Murat Güllüce, Abdurrahman Abdullah İbedullah, Muhammed Eymen Demirci, Gülşen Bahadır, Fathı Bayoudh, Mukhiddinov Samat, Salar Davudi Kohnehshahrı, Taher Misfir Almalki, Nısreen Hashem Shammad, Vafika Ali Bilal, Larysa Tsybaklova, Kerime Amiri, Meryem Amiri, Zehra Amiri, Hüda Amiri, Abdulhekim Bugda, Mustafa Hüsham Saeed."

Bu arada, Adli Tıp Kurumunda bulunan 2'si kadın 2'si erkek 4 cenazenin kimliklerini belirleme çalışmaları da sürüyor.

Terör saldırısında hayatını kaybeden 41 kişiden 9'unun yer hizmetleri şirketi Turkish Grounda Services'in (TGS) personeli olduğunu öğrenildi. 

İLK AÇIKLAMADA 28 KİŞİYDİ

İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Sayısını 3 olarak değerlendirdiğimiz canlı bomba intihar saldırısında, ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti" dedi. Vali Şahin, Atatürk Havalimanı Giriş Kapısı önünde terör saldırısına ilişkin, basın mensuplarına açıklama yaptı.

Şahin, şunları kaydetti: "Değerli basın mensupları, bugün Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş katı yolcu karşılama salonu girişinde sayısını 3 olarak değerlendirdiğimiz canlı bomba intihar saldırısında, ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti. 60'a yakın yaralı hastanelerimize intikal ettirilmiştir. Yaralıların tedavileri, hastanelerde devam etmektedir. Detaylı incelemeler her yönüyle sürdürülmekte olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir. Yine yolcu giriş ve çıkışları hızla normale dönüştürülmekte olup kısa zamanda planlı uçuşlara başlanacaktır." Vali Şahin'e açıklama sırasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve öteki ilgililer de eşlik etti.

ADALET BAKANI BOZDAĞ: İLK BULGULAR TERÖR SALDIRISI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Atatürk Havalimanı'ndaki patlamaya ilişkin, "İlk bulgulara, verilere göre hangi terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği de bilinmektedir ancak bunun tabii teyide muhtaç yönü var. Onlar teyit edildikten sonra kamuoyuyla da paylaşılacaktır." dedi.

Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bozdağ, "Türkiye terörle uzun bir zamandır mücadele etmektedir. Bu mücadele bu terör saldırılarıyla sonlandırılabilecek bir mücadele değildir. Bu saldırılar sona erene kadar, terör bitene kadar kararlı ve etkili bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terörle mücadelesi devam edecektir. Ülkemizde bugüne kadar hiçbir terör örgütü terör eylemleriyle bir netice elde edememiştir, bundan sonra da herhangi bir netice elde edemeyecektir." ifadesini kullandı.
Bakan Bozdağ, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını gerçekleştiren teröristin ise üyesi olduğu terör örgütüne dair şu anda bir takım veriler bulunmasına karşın, netleşmediği için bu bilgiyi paylaşamadığını dile getirdi.

Bozdağ, "Ama bunun bir terör saldırısı olduğu kesindir. İlk bulgulara, verilere göre hangi terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği de bilinmektedir ancak bunun tabii teyide muhtaç yönü var. Onlar teyit edildikten sonra kamuoyuyla da paylaşılacaktır." açıklamasında bulundu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA KRİZ MASASI

Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanında meydana gelen patlama ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı bünyesinde kriz masası oluşturulması talimatını verdi.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Yıldırım, Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinde meydana gelen patlamanın ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ile İstanbul Valisi Vasip Şahin'i telefonla arayarak, olay hakkında bilgi aldı.

Yıldırım, ayrıca konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı bünyesinde kriz masası oluşturulması talimatını verdi.

ANKARA'DA ACİL GÜVENLİK ZİRVESİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'ndaki patlamayla ilgili Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplantı yaptı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, iftar sonrasında gelen patlama haberi üzerine Başbakan Yıldırım ve Orgeneral Akar ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Terör saldırısına ilişkin gelişmelerin sıcağı sıcağına takip edildiği toplantıda, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da hazır bulundu. Yapılan değerlendirme neticesinde Başbakan Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Ala, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın İstanbul'a gitmelerinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Yorumlar