Karatay Diyeti

Karatay Diyeti, insanların doğru beslenerek sağlıklı ve kalıcı bir şekilde zayıflamaları amacıyla uygulanan diyettir. Kadınlar için zayıflama sorunu oldukça önemlidir.

Google Haberlere Abone ol
Karatay Diyeti

Karatay Diyeti, insanların doğru beslenerek sağlıklı ve kalıcı bir şekilde zayıflamaları amacıyla uygulanan diyettir. Kadınlar için zayıflama sorunu oldukça önemlidir. Kilolu bayanların zayıflamak için yapmadıkları şey, denemedikleri yöntem yoktur. Fakat bulunan hiçbir yöntem kilo verme sorununu kalıcı olarak bir çözüme kavuşturamamıştır. 

Kadınların kilo vermek için uyguladığı diyetleri bırakıldığında verilen kilolar tekrardan geriye dönüş yapmaktadır. Bu aşamada kadınların harcadığı emek ve çabalar boşa gitmiş olmaktadır. İnsanları psikolojik olarak aşırı derecede olumsuz etkileyen kilo sorunu günümüzde obezite diye bilinmekte ve son yılların en büyük sorunu haline gelmektedir. Bunun nedeni ise obezitenin beraberinde getirdiği hastalıklar ve psikolojik sorunlardır. İnsanların yaşadığı bu sorunun çözülmesi amacıyla Karatay Diyeti meydana çıkmıştır. Bu diyet Dr. Canan Karatay Efendigil tarafından insanların fazla kilolarından kurtulması ve daha sağlıklı bir şekilde beslenmeleri için hazırlanmıştır. Karatay Diyeti bu güne kadar gelmiş bütün diyetlerin üzerine bir çizik çekerek. İnsanlara diledikleri şeyleri yeme şansı sunan bu diyet her şeyin belirli miktarlarda ve doğru şekilde tüketilmesinin bir yaşam tarzı haline getirilmesini amaç ediniyor.

Karatay Diyetini bizlere sunan Canan Karatay Türk halkının karbonhidrat kullanımının fazla olduğunu ve bu nedenle de ülkemizde obezite sayısının her geçen gün arttığını belirtmektedir. Karatay kolesterolün insan vücudu için yararlı olduğunu öne sürerek tıp dünyasında aşırı tepki görmüştür. Canan Karatay bu görüşünü insan beyninin %90 kısmının kolesterolden oluştuğuna ve kolesterolün vücuttaki en önemli antioksidan olduğuna bağlamaktadır. Karatay Diyeti insanların verdikleri kiloların kalıcı olacağına ve bu diyeti bir yaşam tarzı haline getiren kişilerin kalıcı olarak kilolarını tamamen yaktıklarına dikkat çekmektedir. Karatay Diyeti belirli bir süre uygulanıp bırakılacak bir diyet olmaması nedeniyle verilen kilolar asla geri alınmamaktadır.

Karatay Diyeti Özellikleri

Karatay Diyeti kişilere öğünlerde asla miktar şartı koymamaktadır. Bu diyette esas alınan nokta besin gruplarına dikkat edilmesidir. Karatay Diyetinde karbonhidrat grubu kesinlikle yasaktır. Bunun sebebi ise Karatay’a göre insan vücudunda bulunan yağ oranlarının karbonhidrat ve hareketsizliğe bağlı olmasıdır. Karatay Diyeti kuruyemişlerin oldukça faydalı olduğunu savunmaktadır. Ceviz, fındık, fıstık ve badem gibi kuruyemiş tarzları ürünler oldukça sık tüketilmesi gereken besinlerdir. Karatay Diyetinde kesinlikle tüketiminden uzak kalınması istenen yiyecekler ise ekmek, hamur işleri, şekerli gıdalar ve işlenmiş ürünlerdir. Ayrıca vitamin açısından da zengin olan meyveler yasaktır. Bunun nedeni ise meyvelerde bulunan fruktoz adı verilen meyve şekeridir.

Karatay Diyeti Uygulaması

Karatay diyetinde kahvaltılarda 2 yumurta ile hazırlanmış omlet, 1 adet kırmızıbiber, 1 dilim ince kesilmiş peynir, 7 tane yeşil zeytin, ceviz içi, ya da kayısı yenilebilir. Burada önemli olan kahvaltıda hafif öğünler tercih etmek ve yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durmaktır.

Karatay diyetinde öğle yemeklerinde salata tüketilmesi uygundur. Salatada 3 çorba kaşığı haşlanmış yeşil mercimek, 1 kaşık haşlanmış buğday ve biraz maydanoz, kırmızıbiber, havuç ile limon suyunun olması serbesttir. Ayrıca az bir miktarda zeytinyağı ve tuz da ilave edilebilir.

Karatay diyetinde akşamları ayran çorbası içilebilir. Burada da çorbanın hafif şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Karatay Diyetinde yukarıda vermiş olduğumuz uygulama 1 günlük örnek bir uygulamadır. Sizler kendi imkanlarınıza göre bu uygulamayı örnek alarak kendi diyet menünüzü oluşturabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta öğünlerinizin hafif olmasıdır. Karatay diyetinde zeytinyağı kullanımı serbesttir. Özellikle akşam 8 den sonra hiç bir şey tüketilmemesi gerekmektedir. Karatay diyetinde rahatlıkla menemen yiyebilirsiniz, tereyağında yumurta yiyebilirsiniz ve hafif olduğu sürece istediğiniz her şeyi tüketebilirsiniz.

Karatay Diyetinin yanında yapılması gerekenler

Karatay diyeti uygularken mutlaka hareket edin ve egzersiz yapmaya özen gösterin, özellikle yürüyüş yapmak faydalı olacaktır. Yemeklerinizi sağlıklı olarak pişirmeye özen gösterin. Sağlıklı yağları tüketmeye özen gösterin ve kalorisi çok fazla korkusuna kapılmayın. Öğünlerinizin saatlerine dikkat edin özellikle gece yemeklerini mutlaka bırakın. Yemek porsiyonlarınızı zamanla küçültün. Sık sık yememeye özen gösterin, eğer acıkmadıysanız ara öğün yemenize gerek yoktur.

Karatay diyeti kişilerin düzenli bir şekilde beslenmesini ve sağlıklı olarak kalıcı kilo vermesini sağlamaktadır. Sağlıklı olarak kilo vermeyi amaçlayan insanlar kurallara uydukları sürece kısa bir zaman sonunda amaçlarına ulaşabilirler.

Yorumlar