Ağız Kokusu Nedenleri

Ağız kokusu nedenleri, insanları düşündürecek kadar ciddi olabilir. İnsanlar arasında yaygın bir şekilde görülen rahatsızlık, sosyal yaşamda sorunlara sebep olmaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Ağız Kokusu Nedenleri

Ağız kokusu nedenleri, insanları düşündürecek kadar ciddi olabilir. İnsanlar arasında yaygın bir şekilde görülen rahatsızlık, sosyal yaşamda sorunlara sebep olmaktadır. Hastalığın kaynağı olan vücuttaki nedenlerden ziyade, toplum içerisinde yaşanan sosyal incinme sebebiyle tedavisine ağırlık verilen bir hastalık olarak dikkat çeker. Bu hastalığı yaşayan kişiler tedavi olmadıkları takdirde kendilerinde güven sorunu yaşamaktadır. Ağız kokusu tek başı hastalık olmaktan çok, önemli hastalıkların habercisi sayılmaktadır.

Ağız kokusu çeşitleri nelerdir?

Fizyolojik kökenli ağız kokusu: Sindirim kanalında biriken gazların etkisiyle, dilde üreyen bakteriler sebebiyle ve beslenme ile ilgili kokular fizyolojik kökenli ağız kokuları arasında ayılabilir. Herhangi bir tedavi gerektirmeyen bu sorun, dili fırçalamakla, ağız gargarasıyla, sakız çiğneme gibi etkinliklerle çözülebilir.

Patolojik kökenli ağız kokusu: Bu sorunu yaşayanlar genellikle kokunun farkında olmayarak yaşamlarına devam edebilirler. Bu kişilerin bazısı kokunun farkına vararak diş doktoruna giderler ve tedaviye başlanır. Bazı kişilerde yakınlarının uyarısıyla doktora çıkılır. Bir diğer grup ise, şüphe duyarak diş doktoruna başvurur. Bu sorunlar gerçek ağız kokusunu düşündürmelidir. Altında yatan hastalıkların teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

  • Sinüs ve akciğer kökenli enfeksiyonlar
  • Şeker hastalarında aseton kokusunu andıran kokular
  • Böbrek yetmezliğinde balık kokusunu andıran kokular
  • Karaciğer yetmezliği çekenlerde
  • Metabolizma bozukluğu yaşandığı durumlarda
  • Oruçlu zamanlarda, diyet yapıldığı sırada, aç kalındığında duyulan kokular

Ağız kokusunun oluşmasına neden olan yollar nelerdir?

Ağız boşluğundan kaynaklanan kokular: Kokuların % 87'si ağız boşluğundan kaynaklanmaktadır. Bunların sebepleri arasında dil, gingivitis, periodontis  oluşturmaktadır. Bu kokuların ilk muayenede belirlenmesi kolay olmaktadır. Dişetlerinin görünümü kokunun kaynağını belirtecektir. Bu kokuları önlemek diş sağlığına dikkat ederek, sakız çiğneyerek, tarçın, karanfil gibi baharatlarla, şeker tüketimini azaltmakla, dişleri temiz tutmak için fırçalamak ve diş ipi kullanmak gibi tedbirlerle mümkündür.

Ağız boşluğundan kaynaklanmayan kokular: Kaynağı ağız boşluğu olmayan kokular % 13 oranında insanları etkilemektedir. Bunlar kulak burun boğaz sorunları ve sindirim kanalındaki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Az da olsa bağırsak gazlarının da kokuya sebep olacağı bilinmektedir.

Psikosomatik sebeplerden kaynaklanan ağız kokuları: Bu hastalarda ağız kokusu olmamasına rağmen kokudan yakınma şikayetleri bulunmaktadır. Bu hastaları tedavi etmek için, diş doktoru ve psikiyatrist birlikte çalışmalıdır. Bu hastaların ağız kokusu fobisi bulunmaktadır. Psikolojik yönden rahatlatılmaları gerekir. 

Yorumlar