YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal: Hedefimiz ilk 10'a girmek

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, depremden sonra üniversitenin her anlamda gelişme gösterdiğini belirterek “Fiziksel ve bilimsel anlamda üniversitemiz yüzde 50 ile 400 arasında büyüme kaydetti. Türkiye'de...

Google Haberlere Abone ol
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal: Hedefimiz ilk 10'a girmek

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, depremden sonra üniversitenin her anlamda gelişme gösterdiğini belirterek “Fiziksel ve bilimsel anlamda üniversitemiz yüzde 50 ile 400 arasında büyüme kaydetti. Türkiye'de devlet üniversiteleri arasında bilimsel anlamda 26., vakıf üniversitelerini de dahil ettiğiniz zaman 33. sıradayız. Bulunduğumuz nokta kötü değil ancak hedefimiz ilk 10'a girmek.” dedi.

    Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Konuk Evi'nde basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Üniversitenin deprem sonrası sürecini bir kez daha anlatan Rektör Prof. Dr. Battal, katedilen yoldan söz etti. Üniversitenin çevre düzenlemesi konusunda da ciddi çalışmaların yapıldığını dile getiren Battal, yakın zamanda bitecek olan çalışmaların ardından üniversitenin çehresinin değişeceğini vurguladı.

    1982 yılında kurulan üniversiteye son 3,5 yıldır rektörlük ettiğini anlatan Prof. Dr. Battal, rektörlüğünün 6. ayında da Van'da meydana gelen büyük depremi hatırlattı. Deprem sonrasında üniversitede eğitim– öğretime kısa bir süre ara verildiğini ve bu süre içerisinde üniversitenin genel durumunu gözden geçirdiklerini anlatan Battal, çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiklerini ve Şubat ayında eğitim–öğretime başlanmasının planlanmasına rağmen 26 Aralık'ta üniversitede yeniden eğitim öğretime başlandığını kaydetti.

    Deprem mevzuatını gözden geçirdikten sonra üniversitede 2007 yılından önce yapılan bütün binaların sıkıntılı olduğunu gördüklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, “Depremden sonra bütün bu binalarımızı güçlendirdik. El sürmediğimiz tek bir binamız kalmadı. Bunun yanında yeni bir çok bina kazandırdık üniversitemize. Bu anlamda çok büyük bir mesafe kattettik. Ancak şunu da şöylemek istiyorum ki; depremden sonra bu kadar hızlı toparlanmamızın bir sebebi de; hükümetin hiçbir talebimizi geri çevirmemiş olmasıdır. Katkılarından dolayı Başbakanımıza ve hükümet üyelerine teşekkür ediyorum.” dedi.

    ÇEVRE DÜZENLEMESİ

    Bugüne kadar üniversitenin eleştirilen yönlerinden birinin de yol ve çevre düzenlemesi olduğunu anlatan Battal, “Daha önceden yol planlaması çok doğru yapılamamış. Belki üniversitenin bu kadar hızlı büyüyebileceği tahmin edilememiştir. Tek bir ana yol oluşturulmuş ve o yol da artık yetmiyordu. Yeni bir çevre yolu oluşturduk. Ana yolu ise tamamen çevre düzenlemesi ile birlikte cazibe merkezi haline getireceğiz, yürüyüş yolu yapacağız. Üniversitemizde ilk defa projeli bir şekilde ve kaynak ayırmak suretiyle çevre düzenlemeleri yapılıyor. Bundan sonra da çalışmalarımız devam edecek. Zira YYÜ kampüs olarak Türkiye'nin en güzel üniversiteleri arasında ilk sıralardadır. Bu güzelliklerimizin farkındayız ve bunu da tüm öğrencilerimize, personelimize ve Van'ımıza sunmak arzusundayız.” ifadelerini kullandı.

    ULAŞIM SORUNU

    YYÜ'de en büyük sıkıntılar arasında ulaşım sıkıntısının da olduğunu belirten Rektör Battal, bu konuda bütün girişimlerine rağmen henüz çözüm bulunamadığını söyledi. Prof. Dr. Battal, “En çok sorun yaşadığımız konulardan birisi de ulaşım. Ancak bu konuda bizim yetkimizde olan bir şey yok. Dolayısıyla biz ulaşım ile ilgili bütün yazışmaları yaptık. Belediye Başkanı Sayın Bekir Bey ile de mutabık kaldık. Mesela buradaki hastanemiz ile YYÜ'nün hattının ayrılması söz konusu. Yani hastaneye gelenler ile kampüse gelenlerin hattı ayrılabilir. Bu son derece önemli ve olması gereken bir durumdur. Umarım bu konu bu şekilde çözülmüş olur." şeklinde konuştu.

    BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

    Sorulan bir soru üzerine YYÜ'nün sadece fiziksel ve çevresel anlamda değil, bilimsel anlamda da iyi noktalara doğru gittiğini ifade eden Prof. Dr. Battal, “YYÜ bölgenin en güçlü üniversitelerinden birisi. Sadece fiziki ve çevresel anlamda değil, bilimsel çalışmalar anlamında da oldukça yol katettik. ODTÜ'nün çok değişik kalemlerde yaptığı araştırmada 2013 verilerine göre YYÜ devlet üniversiteleri arasında 26. sırada, bütün vakıf üniversitelerini de dahil ettiğiniz zaman 33. sırada yer alıyor. 185 üniversiteyi düşündüğünüz zaman bulunduğumuz nokta fena değil. Batıda çok büyük üniversiteler bile bizim arkamızda kalmış durumda. Bu önemli bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Fiziki mekan sorunlarımızı çözdük, bilimsel noktada da önemli adımlar atmaya başladık. Bundan sonrası için de bilimsel anlamda da hedef belirledik." şeklinde konuştu.

    "SANAYİCİYE ÖNCÜLÜK YAPIYORUZ"

    Üniversite ile kent arasında diyalog kurma yolunda da önemli bir çabanın içinde olduklarını kaydeden YYÜ Rektörü Prof. Dr.Peyami Battal şu şekilde konuştu: "Rektörlük görevine başladığımdan buyana işadamlarımıza, halkımıza, çiftçilerimize, sanayicilerimize, sivil toplum örgütlerimize hep 'rahatsız edilmek' istendiğimizi söyledik. Yani her türlü çalışma için üniversitemizden faydalanabileceklerini ifade ettik. Bu konuda da sayısız ziyaret ve çalışma gerçekleştirdik. Şimdi geldiğimiz noktada birçok alanda üniversite olarak kente öncülük ediyoruz. Mesela Tekno Kentimiz de bir süre sonra bilim üretecek ve bunu da kentle paylaşacak. Çok daha iyi noktalara geleceğiz. Bu da sevindirici bir durum."

    YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversitenin bulunduğu durum ve yapılan çalışmaları anlattıktan sonra basın mensupları ile üniversiteyi gezdi ve çalışmaları yerinde gösterdi. Çevre yolu ve çevre düzenlemesinin tamamlanması durumunda YYÜ'nün tam bir cazibe merkezi haline geleceğinden söz eden Rektör Prof. Dr. Battal, YYÜ Basın Birimi'nde görevli Bilal Akköprü, Adem Tayan ve Murat Cacim'e de üniversitenin tanıtımı ve yapılan çalışmaların halka ulaştırılması noktasında gösterdikleri duyarlılığa teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar