Yüzde 73'ü orman olan Karabük, yangınlara hazır

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü yangınla mücadele ekibi, sıcakların artmasıyla birlikte göreve başladı. Yüzde 73'ü ormanlarda kaplı olan ilde, arazinin engebeli olması nedeniyle 2 ay boyunca yangın söndürme helikopteri de görev yapacak....

Google Haberlere Abone ol
Yüzde 73'ü orman olan Karabük, yangınlara hazır

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü yangınla mücadele ekibi, sıcakların artmasıyla birlikte göreve başladı. Yüzde 73'ü ormanlarda kaplı olan ilde, arazinin engebeli olması nedeniyle 2 ay boyunca yangın söndürme helikopteri de görev yapacak.

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü'nün Cemaller köyünde bulunan ilk müdahale merkezinde yangın müdahale ekibine 2 saatlik ders verildi ve helikopterle yangın söndürme tatbikatı yapıldı. Karabük Orman İşletme Müdürlüğü'nün yanında Ovacık, Safranbolu ve Yenice İşletme şefliklerinde görevli 193 görevliye yangına müdahale yöntemleri ve yangın ortasında kalındığında ekipler gelene kadar korunma şekilleri ve müdahale araçları, konusunda Antalya'dan gelen uzmanlarca bilgi verildi. Daha sonra çevre il ve ilçelerdeki yangına müdahale için Karabük'te konuşlanan yangın söndürme helikopteri, yangın havuzundan aldığı 2 ton suyu alevlerin üzerine boşaltarak temsili yangını söndürdü.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, eğitim çalışması ve tatbikat konusunda bilgi verdi. Beşel, "Karabük, orman zenginliği konusunda Türkiye'nin önemli ili. Ülkemizde ve bölgemizde yangınsız bir sezon diliyoruz. Helikopterimiz bugün itibariyle göreve başladı. Bölgemizin yüzde 64'üne tekabül eden bir orman alanı var. Karabük'ün ise yüzde 73'ü ormanlarla kaplı. Bu oran ülkemizin ortalamalarının çok üzerinde. Ormanlarımızı koruma anlamında helikopterimiz hizmet verecek. Karabük hassaslık bakımından 2. derece bir yer. Vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerekiyor." dedi

Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy ise orman yangınlarına karşı, eğitimleri tamamlanan ekipler ve araç ve gereçleriyle hazır olduklarını söyledi.

Yangınlarda en önemli görevin insanlara düştüğünü belirten Uzunsoy, "Vatandaşlarımızın bugünden itibaren ekim ayı sonuna kadar bahçe temizliği, anız ateşleri, yanmamış sigara izmaritleri ve piknik ateşleri konusunda dikkat etmesi gerekiyor. Yol boyunda giderken araçtan atacakları bir sigara izmaritinin ormanı yakabileceğini hissetmeleri lazım. Geçmişte piknik alanlarında yakılan mangal ateşinden, çobanların, avcıların yaktığı ateşlerden çıkan yangınlar var. Bunların tespit edilmesi halinde cezai müeyyideler çok fazla. Ayrıca yangını gören vatandaşlarımızın 'Alo 177' hattını arayarak ihbarda bulunmaları ilk müdahale için çok önemli." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar