Yaşayan üstat Cemal Safi: Gelin birlik olalım

Ünlü şair Cemal Safi, “Ne diyeceksin, ne yazacaksın, Allah’a yazmayacaksın da kime yazacaksın? Sevgiliyi övüyorsun, sevgiliyi yaratan kim? Sevgilinin o güzelliğini veren kim? ‘Senin marifetin mi o dudaklar, gözler’ diye bir şiirim var.

Google Haberlere Abone ol
Yaşayan üstat Cemal Safi: Gelin birlik olalım

Ünlü şair Cemal Safi, “Ne diyeceksin, ne yazacaksın, Allah’a yazmayacaksın da kime yazacaksın? Sevgiliyi övüyorsun, sevgiliyi yaratan kim? Sevgilinin o güzelliğini veren kim? ‘Senin marifetin mi o dudaklar, gözler’ diye bir şiirim var. Peygambere yazmayacaksın da kime yazacaksın.” dedi. Son zamanlar yaşanan gerginliklere binaen topluma çağrıda bulunan Cemal Safi ‘Gelin Birlik Olalım’ şiirini seslendirdi.

‘Ya Evde Yoksan’, ‘Ayşen’, ‘Git İş İşten Geçmeden Git’, gibi birçok meşhur şarkının sözlerini yazan Cemal Safi, Anadolu Sanat Merkezi’nde gençlere şiir üzerine önemli ayrıntılar verdi. Cemal Safi, şiirin önemine değinmek için Peygamber Efendimiz (sas) döneminden şöyle bir örnek verdi: “Peygamber Efendimiz (sas) zamanında iki büyük şair var. Biri Hz. Amr, biri Hz. Kâb. Kâb inanmıyordu. Efendimiz (sas) ne zaman İslamiyet’i tebliğ etmeye başlasa, o bir şiir okuyor insanların dikkatini dağıtıyordu. Peygamberimiz (sas) o zaman Kâb’a beddua etti: “Allah’ım Kâb’a ya iman ver ya da canını al” dedi. Birkaç gün sonra Kâb, inanmış olarak Efendimiz’in (sas) evine gidiyor. İnanmış bir şairin peşinden gelenler de iman ediyor. İnanmış bir şairin peşinden nasıl gidilmez. Bir Yunus Emre, bir Mevlana, bir Necip Fazıl’ın peşinden nasıl gidilmez. Yine bir savaşta Efendimiz’in (sas) yanında Amr, kendi askerlerine şiir okuyor. Hz. Ömer diyor ki “Yahu görmüyor musun yanında peygamber var. Sus biraz” Amr susuyor. Hz. Muhammet Efendimiz (sas) “Sen görmüyor musun, onun şiirleri bizim askerlerin attığı oklardan daha etkili değil mi?” diyor ve Hz. Amr’a devam etmesini söylüyor.”

GENÇLERE TAVSİYELER

Şiirin moderni olmadığını vurgulayan Cemal Safi, “Benim bir lafım var bu konuda. Klas yaparsan klasiklere karışırsın, modaya uyarsan demode olursun. Kökünü sağlamlara bağlayan çınar bin sene yaşar. Kökü olmayanın meyvesi olmaz. Ecdat şiirini bilmeyen ne anlar. Bazı fakültelerde Divan Edebiyatı okutulmuyor. Fuzuli’yi bilmiyor, Nabi’yi bilmiyor ne biliyor. Orhan Veli’yi biliyor, Orhan Veli şair bile değil yahu! Hep çeviri onun yaptıkları; ‘İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı’ şiir bu… Necip Fazıl o şair değildi diyor, o iyi bir çevirmendi, Fransız şiirlerini çevirirdi. Tüm şiirleri çevirirdi. Faruk Nafız’ı bilmezler çok büyük bir şairdir. Benim örnek aldığım Necip Fazıl’ı solcular bilmez, onlar Nazım Hikmet’i bilirler, oysa Sebahattin Ali ondan daha iyi bir şairdir.” diye konuştu.

Güzel bir şiir yazmak için yaşanmışlığın olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Cemal Safi, “Benim canım yanmış, öyle olunca benden önce şöhret olanların hepsini geçtim. Hatta 90 yılında beni davet ettiler. Bana ‘Niye siz şiirde bu kadar etkilisiniz’ diye sordular. ‘Ben hayal kurup masal yazmadım, sözlerim bir aşkın hatırasıdır’ dedim, 6-5’lik konuşmuşum sözlerim o anda şarkı oldu. Sibel Can’ın kasetinin adı oldu. Onlar hayal kuruyor ve şarkı olsun diye yazıyorlar. Bir kapalı hece, bir açık hece kullanıyorlar.” şeklinde konuştu. Şiirlerinin bir itiraf niteliğinde olduğunu belirten Safi, “Şairin sırrı olmaz, kalben özgür olmalı, bazı şairler çok iyi ama evli, yazamıyor, karım ne der diyor.” diyerek güldü.

CEMAL SAFİ’DEN MESAJ: GELİN BİRLİK OLALIM

Son zamanlar yaşanan gerginliklere binaen topluma da çağrıda bulunan Cemal Safi ‘Gelin Birlik Olalım’ şiirini seslendirdi.


CİHAN

Yorumlar