Turhan Çömez için arama kararı yok

Ergenekon sanığı Turhan Çömez'in iadesi için yapılan yazışmalar bir gerçeği ortaya çıkardı: UYAP'ta Çömez için arama kararı yok.

Google Haberlere Abone ol
Turhan Çömez için arama kararı yok

Ergenekon davası sanıklarından eski AK Parti mebus Turhan Çömez, 2008’de İngiltere’ye gitmiş ve orada yaşamaya başlamıştı.

Ergenekon davası mahalli mahkemede sonuçlanırken yakalanamayan sanıklar içinde bulunan Çömez’in de dosyası ayrılmıştı. Türkiye’yse İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan Çömez’in iadesi için harekete geçmişti. Ancak İngiltere bu talebi reddetti. Bu süreçte yapılan bir yazışma Çömez’in Türkiye’de aranmadığını ortaya çıkardı.

Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü Suçluların İadesi ve Hükümlü Nakil Bürosu sebebi ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen yazıda Çömez için, UYAP kayıtlarına kıyasla milli seviyede arama kararı olmadığı lakin İngiltere’den iadesinin istek edildiği belirtilerek,” Çömez’in arama kaydı sebep UYAP’ta yok” denildi.

Kayıtlar iptal mi?

21 Şubat’ta gönderilen yazıda,” Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya ve vazifesini yapmayı engellemeye teşebbüs etme ve Silahlı Terör örgütüne organ olma iddiasıyla 13. Ağır Ceza Mahkemesi sebebi ile yürütülen soruşturmada, Çömez’in hâlâ aranıp aranmadığı, aranıyorsa vakit aşımı tarihlerinin belirtilmesi ve aranmadığı takdirde konusu için düzenlenen kayıtlarının iptal edilip edilmeyeceği” istendi.

Arama yok, iade var!

Çömez’in avukatı Ömer Faruk Dere VATAN’a yaptığı izahatda şunları söyledi: “Bir vakit evvela İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi bir karar verdi. Çömez için sehven memleket dışı yasağı konduğuna hükmetti. Şimdi öğreniyoruz ki, arama kararı da yok. Yani kendi arama kararı bulunmayan Çömez’i resmi makamlar memleket dışından istek etmişler. Bu sırf bir hukuksuzluk değil tıpkı sürede bir skandaldır. Sayın Çömez tutuklanmamak şartı ile Türkiye’ye geri gitmek için bir müracaatta bulunmadı. Kendisi, çökmüş bir davada böyle bir talepte bulunmayı Türk hukukuna kocaman bir haksızlık şekilde değerlendiriyor.”

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar