'Tescil değişikliği kaçak yapıları kitabına uydurma projesidir'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la anılan Urla ilçesi Zeytineli köyündeki yıkım kararı bulunan kaçak villaların olduğu bölgenin 1.

Google Haberlere Abone ol
'Tescil değişikliği kaçak yapıları kitabına uydurma projesidir'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la anılan Urla ilçesi Zeytineli köyündeki yıkım kararı bulunan kaçak villaların olduğu bölgenin 1. derece sit alanından çıkarılmasına, İzmir İl Genel Meclisi üyeleri tepki gösterdi. İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, tescil değişikliğinin kaçak yapıları kitabına uydurma projesi olduğunu iddia ederek, "Karar, AKP’nin çevreye, doğaya, İzmirlilere ilk seçim hediyesidir, ilk doğa katliamıdır." dedi. Tescil değişikliğiyle ilgili karar askıdan indikten sonra kanuni haklarını kullanarak iptali için dava açacaklarını söyledi.

Ortaya çıkan ses kayıtları ve 1. dereceyken sit derecesinin düşürülmesiyle uzun süredir tartışılan villaların bulunduğu bölgeye, İl Genel Meclisi üyeleri çıkarma yaptı. Meclis Başkanı Değirmenci, Hacılar Koyu'ndaki villa manzarasını arkasına alarak yaptığı basın açıklamasında, villaların bulunduğu alanla ilgili yaşanan süreçle ilgili bilgi verdi. 5 Şubat 2014 tarihinde yaptığı konuşmada 1. derece doğal sit olan alanın, mahkeme kararına rağmen 3. dereceye indirilmesi için çalışmalar yapıldığını, işin kitabına uydurulup kanuni hale getirilmek istendiğini dile getirdiğini belirten Değirmenci, "Bu işi takip etmek, gelecek kuşaklara karşı boynumuzun borcudur. Bu güzel doğada, bu güzel manzara karşısında AK Parti'nin İzmir için açıkladığı bin 414 projeden uygulamaya koyduğu birinci projeyi İzmir ve Türk halkına göstermek için burada basın toplantısını yapıyoruz." diye konuştu. Villaların bulunduğu alanın İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1995 tarih ve 5932 sayılı kararıyla 1. derece doğal sit olarak belirlendiğini kaydeden Değirmenci, söz konusu alandaki yapıların hepsinin kaçak ve ruhsatsız olduğunu, bazı yapıların bulunduğu 1819 numaralı parselin ise Maliye Hazinesi üzerine kayıtlı olduğunu söyledi. Söz konusu yapıların ruhsatsız olması sebebiyle İzmir Valiliği İl Encümeni'nin 15 Eylül 2010 tarih ve altı tane kararıyla para cezası kesildiğine, daha sonra 3194 sayılı kanunun 32. maddesi uyarınca encümenin 29 Şubat 2012 tarih, 253, 254, 255 ve 256 no'lu kararlarla ruhsatsız yapılar için yıkım kararı alındığına dikkat çekti. Yıkım parası olan 80 bin 159 TL'nin de Urla Kaymakamlığı'na gönderildiğini anlattı. Yapı sahiplerinin, yıkımın durdurulması ve 1. derece doğal sitin kaldırılması için İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne yaptığı müracaatın, 31 Aralık 2012'de verilen kararla Danıştay’da temyiz yolu açık olmak üzere reddedildiğini hatırlatan Değirmenci, "Konu bu aşamadayken internete düşen tapelerden, villa sahiplerinden M.L.P.'nin, bu alanın 1. derece doğal sitten 3. dereceye çevrilmesi için Sayın Başbakan’dan ricası olduğu ve bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı'na talimat vermesini istediğini, Başbakan'ın da bunu onayladığını anlıyoruz." dedi. Villaların bulunduğu bölgenin sit derecesinin düşürülmesiyle ilgili işleyen plan sürecini, "Tam bu aşamada İzmir 1 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 28.11.2013 tarih ve 200 sayılı kararıyla 1. derece doğal sit alanı içerisinde bulunan yaklaşık 20 hektarlık alanın, ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmesini uygun görmüştür. Anılan karar, onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulmuş, 25.12.2013 tarih ve 12788 sayılı olur ile onaylanmıştır. Bakanlık, bu kararı 29.01.2014 tarih ve 742 sayılı yazı ile İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne dağıtımı yapılmak üzere göndermiştir. Tescil değişikliği, 15 gün süreyle askıda kalacaktır." şeklinde özetledi.

'AK PARTİ'NİN İZMİRLİLERE İLK SEÇİM HEDİYESİDİR'

Alınan son kararla kaçak villaların bulunduğu alanın 1. derece doğal sit olmaktan çıkarılması için ilk aşamanın tamamlandığını savunan Serdar Değirmenci, daha sonra bu bölgede plan yapılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacağını, onaylanmasıyla da kaçak villaların kanuni hale getirilmiş olacağını öne sürdü. Böylece AK Parti'nin İzmir’de birinci projesini uygulayacağını söyleyen Değirmenci, "Bu karar, kaçak yapıları kitabına uydurma, yasal hale getirme projesidir. Bu karar, kişiye özel bir düzenlemedir. Bu karar, 1. derece doğal sit alanlarını yapılaşmaya açma projesidir. Bu karar emsal teşkil edeceğinden tüm yarımadanın (Çeşme-Urla-Seferihisar) ilçelerinde de benzer yapılaşmaların önünü açma projesidir. Bu karar yağmaya, talana ilk adımdır. Bu karar, AKP’nin İzmirlilere ilk seçim hediyesidir, ilk doğa katliamıdır." dedi.

'BİLİRKİŞİLER KİMLERDİR, BU RAPOR İÇİN NE KADAR ÖDENEK ALMIŞTIR?'

Villaların bulunduğu alanla ilgili süreç hakkında kamuoyunun aydınlatılmasını isteyen Değirmeci, "Konu Danıştay aşamasındayken İzmir 1 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, hangi bilimsel gerekçelerle 1. derece doğal sit alanını 3. derece doğal sit alanına çevirmiştir? Sit olan alanın, neden sadece 20 hektarlık kısmı 3. derece sit alanına çevrilmiştir? Eğer 3. derece sit alanına çevrilmesi haklı nedenlere dayanıyorsa alanın diğer kısmı neden hâlâ 1. derece doğal sit kapsamında kalmıştır? İzmir’de 1. derece doğal sit kapsamında olup da üzerinde kaçak ve ruhsatsız yapı olan ne kadar yer vardır? Varsa bu alanlar da 3. derece doğal sit alanına çevrilecek midir? Bu konuda hazırlanan bilimsel bir rapor var mıdır? Varsa bu raporu hazırlayan bilirkişiler kimlerdir? Bu konuda hazırlanan rapor, neden kamuoyuna açıklanmamaktadır? Bu rapor devlet sırrı mıdır? Bilirkişiler, bu rapor için kaç lira ödenek almıştır?" şeklinde sıraladığı sorularının cevaplanmasını istedi.

'VALİMİZDEN BİR KEZ OLSUN KARARA İTİRAZ ETMESİNİ DİLİYORUM'

5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 29. maddesi gereğince valilerin, il özel idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğunu belirten Değirmenci, "Vali aynı zamanda 25. maddeye göre il encümeninin başıdır. Bu kaçak villalara ceza kesilmesi, yıkım kararı alınması, İzmir İl Encümeni'nin de oybirliğiyle kabul edilmiştir. Villa sahiplerinin İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma istemiyle açtığı davaya, Özel İdare avukatları valiyi temsilen davalı olarak katılmışlardır. Kurum olarak İzmir Valiliği’nin, 28 Şubat’a kadar bakanlığın kararına itiraz hakkı var. Valimiz Mustafa Toprak’ı, il encümeninin başı ve vali olarak bu karara itiraz hakkını kullanmaya davet ediyorum. Sümerbank kararını altı kez İl Genel Meclisi'ne geri gönderen valimizden, bir kez olsun bu karara itiraz etmesini diliyorum." sözleriyle çağrı yaptı.

Serdar Değirmenci, AK Parti Milletvekili ve İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım’a da, "Urla’da bu doğa katliamından yana mısınız, değil misiniz?" sorusunu yöneltti. Konunun takipçisi olacağını belirten Değirmenci, tescil değişikliğiyle ilgili karara askıdan indikten sonra iptal davası açacaklarını sözlerine ekledi.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın ailesiyle birlikte tatil yaptığı villaları cep telefonlarıyla görüntüleyen meclis üyeleri ise 17 Aralık'tan sonra ortaya çıkan iddialarla ilgili slogan atarak tepkilerini dile getirdi. İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahman Atalar, "Özel Mülktür Girilmez" yazan sitenin kapısına Türk bayrağı astı. Jandarma ekipleri, gazeteciler ve meclis üyeleri ayrılana kadar villaların olduğu bölgede bekledi. CİHAN

Yorumlar