Termenin incisi Simenit Gölü'nün doğal güzelliği mercek altında

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri, Terme’nin Gölyazı beldesinde bulunan 42 bin hektarlık alanı kapsayan Simenit ve Ak Göl ve kanallarda incelemelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Termenin incisi Simenit Gölü'nün doğal güzelliği mercek altında

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri, Terme’nin Gölyazı beldesinde bulunan 42 bin hektarlık alanı kapsayan Simenit ve Ak Göl ve kanallarda incelemelerde bulundu.

Samsun’un Terme ilçesi Gölyazı beldesinde bulunan, Amazon diyarı olarak da bilinen Simenit Gölü ve Ak Göl’de incelemelerde bulunan ekipler, doğal güzelliğin korunması için üst birimlere rapor sunacaklarını bildirdi. Bölgede inceleme yapan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Said Aydın, şehir plancısı Haluk Yücel, harita mühendisi Mesrur Meşekıran gölde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

"DOĞA VE KUŞ SEVERLER İÇİN EŞSİZ BİR YER"

İnceleme yapmak için ilçeye gelen görevlilerle birlikte Simenit ve Ak Göl'deki çalışmalara katılan Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, “42 bin hektarlık bir alanı kapsayan doğal güzelliği ve tabiatıyla eşsiz bir yer olan Simenit Gölü maalesef eski yapısını kaybetmeye yüz tutmakta. Gölden üst seviyelerde ve yukarı bölgelerde açılan kanalların bu göllerle buluşması gölün eski yapısını da kaybetmesine neden oldu. Özellikle açılan su kanallarına atılan atık ve tarım arazilerinin ilaç artıkları bu güzel gölü zehirlemekte. Tarihi bir öneme de sahip olan bu göl ve çevresi Amazonların yaşadığı bir diyardır. Bu gölün bulunduğu nokta ve çevresi tarihin yanı sıra doğal güzelliği ile de büyüleyiciliği maalesef yok olma tehlikesi geçirmektedir. Çok büyük bir alana sahip olan bu bölge de doğal su alanları ve sazlıklar binlerce kuş türüne ev sahipliği yapmakta ve göç yollarında bulunan göçmen kuşların uğrak noktalarından biridir. Bu nedenle bu tarihi ve doğal güzelliğin bozulmaması için ben yetkililerin bu doğa harikasına sahip çıkmasını istiyorum.” dedi.

"GERÇEK AMAZON DİYARI DENİLEN YER BURADA"

İnceleme yapmak için beldeye gelen yetkililere bilgi veren Gölyazı Belediye Başkanı İsa Baş, “Simenit ve Ak göller tarihte de bilinen Amazonların yaşadığı gerçek yer burası. Kendisinin de Gölyazılı olduğunu belirten Baş, 42 bin hektar alanı kapsayan muhteşem bir doğa harikası olan bu göller ve bölge için belediye olarak çok sayıda farklı kurumlara girişimde bulunduk, fakat bu girişimlerimiz sonuçsuz kaldığı için koruma ve tedbirler alınamadığı için Simenit Gölü bu doğallığını kaybetme noktasına gelmekte. Özellikle de yaz aylarında bunu açık bir şekilde görmektesiniz. Su seviyesi düştüğünde göl kendini yenileyemiyor ve kirlilik işte o zaman ortaya çıkıyor. Bu eşsiz yer için alınan tedbirlerle bu göllerimiz büyüklerimizin anlattığı gibi eski haline kavuşabilir. Belediye Başkanı Baş, önceki yıllarda Karadeniz’in en büyük iddialı bir Avrupa Birliği (AB) projesi hazırladıklarını belirterek, Amazon Tatil Köyü projesini yazdıklarını belirtti. Bu proje ile Simenit ve Ak Göl dahil olmak üzere doğal korumaya alınarak buraların Türkiye de örnekleri olduğu gibi doğal tatil köyü şeklinde insanların hizmetine sunmayı planlamıştık. Doğal enerjilerle çalışan teknelerle iki gölü birbirine bağlayan kanallarda tekne gezileri, kuş ve doğa severleri buraya getirmeyi amaçlayan bir çalışmaydı. Ayrıca, burada dev bir Amazon köyü kurarak buranın gerçek tarihine ışık tutan bir tanıtım projesi hazırladık fakat belediyeler konunu gerçekleşince projemiz elendi. Bu ve buna benzer bir çok yerde bu tarih ve doğal güzellikten bahsettik."

İncelemelerin ardından rapor hazırlayarak komisyona bilgi vereceklerini belirten şehir plancısı Haluk Yücel, toplanacak komisyonun burada gezerek incelemelerde bulunmalarını ve yapılması gereken çalışmalar adına fikir sahibi olmaları için bu doğal göllerde inceleme yapmanın sağlanabileceğini belirtti.


CİHAN

Yorumlar