"'Süt çocuğu' diyerek çocuğu sütten soğutmayın"

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sağlam, insan sağlığı açısından hayati öneme sahip olan sütün Türk toplumunda hakir görüldüğünü ve ‘süt çocuğu’ denilerek süt içen gençlerin hafife alındığını söyledi. Bursa Veteriner...

Google Haberlere Abone ol
"'Süt çocuğu' diyerek çocuğu sütten soğutmayın"

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sağlam, insan sağlığı açısından hayati öneme sahip olan sütün Türk toplumunda hakir görüldüğünü ve ‘süt çocuğu’ denilerek süt içen gençlerin hafife alındığını söyledi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, sütün beslenmede hayati önem taşıyan bir besin kaynağı olduğunu, ancak Türkiye’de kişi başına süt tüketiminin dünya ortalamasının çok altında olduğunu belirtti. Sağlam, Türkiye’de mutlaka süt tüketiminin artırılmasına yönelik teşvik edici çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Sinan Sağlam, Dünya Süt Günü dolayısıyla Gürsu Belediyesi’nce düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasına sütün tanımını yaparak başlayan Sağlam, sütün beslenme açından önemini açıklayarak, neden tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Konuşmasında Türk toplumunda yer eden süt tüketimini olumsuz yönde etkileyen bazı yaklaşımlara değinen Sağlam, süt içen gençlere ya da yetişkinlere ‘süt çocuğu’ benzetmesi yapıldığına dikkat çekerek, "Süt içmenin neresi kötü? Oysa süt çok kıymetli bir besin maddesidir. Allah’ın insan ve bazı diğer canlılara lütfudur. Sütün yüzde 87,6’sını protein, vitamin ve minerallerin, yüzde 12,4’ünü ise kuru maddelerin oluşturuyor. Bu nedenle insan sağlığı açısından yaşamsal öneme sahiptir." dedi.

TÜKETİM ÇOK DÜŞÜK

Sinan Sağlam, Türkiye’deki süt tüketiminin batılı ülkelere göre çok az olduğunu da belirtti. Diğer ülkelerle, Türkiye’deki süt tüketimi ortalamalarını karşılaştıran Sağlam, "Yıllık kişi başına süt tüketimi; Avusturalya’da 107 litre, ABD’de 83, AB ülkelerinde 89 litreyken, Türkiye’de sadece 30 litredir. Bu miktar maalesef arzu edilen düzeyde değildir. Süt tüketiminin teşvik edilmesi gerekiyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar