Sınırda müşavir, Gaziantep’te fırıncı oldu, 32 Suriyeliye iş veriyor

Suriye’de matematik bölümünü bitiren ve gümrük müşaviri olarak çalışırken iç savaşın patlak vermesiyle Gaziantep’e gelen Bossam Alhamdow, daha önce hiç bilmediği ekmek üretimine başladı. Şimdi hem ekmeğini ekmekten çıkarıyor...

Google Haberlere Abone ol
Sınırda müşavir, Gaziantep’te fırıncı oldu, 32 Suriyeliye iş veriyor

Suriye’de matematik bölümünü bitiren ve gümrük müşaviri olarak çalışırken iç savaşın patlak vermesiyle Gaziantep’e gelen Bossam Alhamdow, daha önce hiç bilmediği ekmek üretimine başladı. Şimdi hem ekmeğini ekmekten çıkarıyor hem de 32 Suriyeliye iş imkanı sağlıyor. Alhamdow’un günlük ekmek üretim kapasitesi 8 tona ulaşmış durumda.

Suriye’nin Rakka şehrinden gelen 32 yaşındaki Alhamdow, yaklaşık 8 aydır Gaziantep’te yaşıyor. İç savaştan dolayı bir örgüt tarafından kaçırılan ve fidye için rehin tutulan Alhamdow, şimdi Gaziantep’te ekmek üretimi gerçekleştiriyor. Halep Üniversitesi Matematik Bölümü’nü okuduğunu, daha sonra gümrükte müşavirlik yaptığını kaydeden Alhamdow, hikayesini şöyle anlattı: “Akçakale Sınır Kapısı’nın Suriye tarafında ithalat ve ihracat bölümünde çalışıyordum. 2012 yılında gümrük kapandı. Çalışma imkanımız da kalmadı. Eskiden fırın ve ekmek işinden anlamıyordum. İç savaş çıkınca yaklaşık 8 ay önce Gaziantep’e geldim ve ekmek üretimine başladım.”

Günde 8 ton ekmek ürettiğini söyleyen Alhamdow, “Bu ekmekleri Gaziantep’te yaşayan Suriyeliler tüketiyor. 3 arabayla bakkallara dağıtımını yapıyoruz. Gaziantep’te tahminimce en az 300 bin Suriyeli vardır. Bizim gibi üretim yapan 5-6 tane daha ekmek fırını var. Çalışanların hepsi de Suriyeli. Suriyeliler francala ekmek tüketmezler. Bizim fırında 32 kişi çalışıyor ve 24 saat boyunca 3 vardiya ekmek üretiliyor.” ifadelerini kullandı. İkinci tesisi de kurmaya hazırlandığını anlatan Alhamdow, buraya 120 bin dolar civarında yatırım yaptıklarını kaydetti.

CİHAN

Yorumlar