Prof. Keyman: AB’ye tam üyelik yolunda 23. Fasıl açılmalı

Prof. Dr. Fuat Keyman, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinde 23. Faslın müzakereye biran önce açılması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Keyman: AB’ye tam üyelik yolunda 23. Fasıl açılmalı

Prof. Dr. Fuat Keyman, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinde 23. Faslın müzakereye biran önce açılması gerektiğini belirtti.

AK Parti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik akil insanlar listesine giren Prof. Dr. Fuat Keyman, 'Denge ve Denetleme Ağı' adına yaptığı açıklamada, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin önemine vurgu yaptı. Denge ve Denetleme Ağı olarak 'hukuk devleti' ve kuvvetler ayrılığı” ilkelerine dayanan şeffaf ve evrensel standartlara uygun bir demokratik düzenin esas kılınması gerektiğini düşünmekte olduklarını ifade eden Keyman, ‘‘Yargı ve Temel Haklar başlıklı 23. fasılın açılması için nihai hedefimiz olan tam üyelik doğrultusunda, AB ile olan müzakere sürecine ivme kazandırmanın gerekliliğine vurgu yaparak, sürecin tam üyelikle sonuçlanmasına dair inancımızı koruyoruz.’’ sözlerine yer verdi.

Açıklamada, ‘‘Denge ve Denetleme Ağı olarak güçlü ve etkin bir denge ve denetleme sisteminin oluşturulması için hukukun üstünlüğünü esas kılan demokratik bir toplumsal yapının zorunlu olduğunu düşünmekteyiz. Bu yapının güçlendirilmesi için de bireysel özgürlüklerin esas kılındığı kuvvetler ayrılığına dayanan katılımcı demokrasinin oluşturulması gerekmektedir. Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinin, etkin bir denge ve denetleme sistemi için Türkiye’nin uzun süredir ihtiyaç duyduğu reformların gerçekleştirilmesine katkısı inkar edilemez. Bu bağlamda, istikrarlı ve kurumsallaşmış bir demokrasinin var olması ve hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkelerini hedefleyen Kopenhag siyasi kriterlerinin gerçekleşmesi yolunda hazırlanan uyum politikaları, Türkiye’de demokrasi bilincinin güçlenmesine büyük bir katkıda bulunmaktadır. Uluslararası evrensel standartları temel alan AB Kopenhag kriterlerinin kesintisiz uygulanması, kuvvetler ayrılığının ve denge ve denetleme mekanizmalarının fiili olarak işler hale gelmesine büyük bir ivme kazandırmaktadır. Bu bağlamda, Denge ve Denetleme Ağı olarak, 2014 yılında tam üyelik hedefi doğrultusunda AB ile müzakere sürecinin devam etmesi için Yargı ve Temel Haklar başlıklı 23. fasılın müzakereye açılmasını talep ediyoruz.’’ sözlerine yer verildi.

CİHAN

Yorumlar