ÖZ-DE-BİR Başkanı Köprülü: Dershanecileri rahatlatacak bir teşvik verilmedi

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerin dönüşümü ile ilgili bugün itibariyle, sektörü rahatlatacak ve sıkıntıları giderecek bir teşvik verildiğini düşünmediğini söyledi....

Google Haberlere Abone ol
ÖZ-DE-BİR Başkanı Köprülü: Dershanecileri rahatlatacak bir teşvik verilmedi

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerin dönüşümü ile ilgili bugün itibariyle, sektörü rahatlatacak ve sıkıntıları giderecek bir teşvik verildiğini düşünmediğini söyledi. Öğrenci başına teşvik, farklı teşvikler ve ne olduğunu bilmedikleri birçok teşvik verileceğinin vaat edildiğini kaydeden Köprülü, “Bu süreçte bizlere de bunlar söylendi. Biz de sabırla ne verilecek diye bekledik. Açık söylemek gerekirse, bugün itibariyle teşvik olarak sektörü rahatlatacak, sektörün sıkıntılarını giderecek bir teşvik verildiğini ben düşünmüyorum.” dedi.

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) ve Güven Dershaneleri Sahipleri Derneği (GÜVEN-DER) üyesi dershane kurucuları Kocatepe Kültür Merkezi’nde ‘Dershaneler Süreci Değerlendirme Toplantısı’ düzenledi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü ve GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı ortak basın açıklaması yaptı. Basın toplantısında ayrıca ÖZDEBİR Yönetim Kurulu üyeleri Naci Atalay, Hasan Karacan, Ali Koçal, Güvender Yönetim Kurulu Üyeleri Hakkı Artuç ve İsmail Özeren de hazır bulundu. Köprülü açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Dershanelerin amacının öğrencileri sadece bir üst okulun sınavlarına hazırlamak olmadığını kaydeden Köprülü, “Öğrencileri bulundukları seviyede kendilerini zayıf hissettikleri derslerden de onlara takviye yapma görevleri arasında. Eğitim öğretimin olduğu her ortamda bu tür ihtiyaçların bitmeyeceğini düşünüyorum. Dershanelerin bugün için yok saysak bile bu ihtiyaçlar bitmiş değildir. Veli bir şekilde çocuğunun bu ihtiyacını gidermek için yollar arayacaktır. İşte bu yollarda ya bizler gibi kanun ve yönetmeliklere göre kurulmuş devletin denetim ve gözetimi altında olan kurumlardan bu ihtiyacını giderecek ya da adını koyamadığımız yasal olmayan bir takım yerlerden bu ihtiyacını gidermeye çalışacaktır. Dershaneleri kapatmakla, velinin ihtiyacını bir çözüm bulmuş olmuyoruz.” diye konuştu.

"BİZE OLAN İHTİYAÇ KALMAZSA KURUMLAR SÜREÇ İÇERİSİNDE KENDİLERİNİ ŞEKİLLENDİRECEK"

Dershanecilerin kanunla kapatılması yerine, dershanelere olan ihtiyacın azaltılması yolunun izlenmesi olduğunu vurgulayan Köprülü, “Bize olan ihtiyaç kalmaz ise bu kurumlar kendilerini doğal bir süreç içerisinde şekillendirecektir. Doğru yaklaşımın bu olduğunu savunuyoruz.” dedi.

Bir gazetecinin, “Bu süreçte dershanelere verilen teşvik nasıl uygulanacak. Yönetmelikle ilgili bir gelişme var mı?” sorusuna Köprülü şu cevabı verdi: “Öğrenci başına teşvik ve daha bir çok teşvik ne olduğunu bilmediğimiz teşvik verileceği vaat edildi. Bu süreçte bizlere de bunlar söylendi. Biz de sabırla ne verilecek diye bekledik. Açık söylemek gerekirse bugün itibariyle teşvik olarak sektörü rahatlatacak, sektörün sıkıntılarını giderecek bir teşvik verildiğini ben düşünmüyorum. Öğrenci başına ücret çıkan kanunda da ifade edildiği gibi verilebilir yapılabilir gibi cümlelerle tamamlanıyor. Bu görüşmeler süresinde bize iletilen her yıl temmuz ayı içinde Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve Maliye Bakanlığı yetkilileri bir araya gelecek o yıl Türkiye’de kaç kişiye öğrenci yardımı yapılacaksa bu belirlenecek. Belirlenen rakam bütün Türkiye’ye dağılacak il ve ilçelerdeki kurumlara buradan kaçak öğrenci düşeceği kaçar kişi bu işten bedel alacak. Çok net belli değil. Maliye Bakanlığı o yıl bütçemizde buraya ayıracak bir paramız yok derse bu verilmeyecek anlamını taşır.”

Anayasa Mahkemesi üyelerine dershane dernekleri üyelerinin, kurucularının, müdürlerinin, öğretmenlerinin, velilerinin ve öğrencilerinin mektup yazmalarını istediklerini ifade eden Köprülü, “Herhangi bir yönlendirme yapmaksızın her arkadaşımız konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini tarafsız olarak kendi vicdani kanaatlerine göre oluştursun ve yazsın istedik. İçerikle ilgili bir yönlendirme yapmadık. İnanıyorum ki bu süreç hepimizi çok büyük sıkıntılara soktu. Bu sadece dershane kurucu ve çalışanları değil görüştüğümüz her velide kurumların kapatılması duygu düşüncesine karşı. Bu süreçte biz velilerimizin bu duygularını biraz daha iyi anlama fırsatı bulduk. Dolayısıyla velilerimizde kendi duygu ve düşüncelerini yansıtacaklardır.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar