OMÜ İletişim Fakültesi'nde gazeteciler medyayı tartıştı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla '1.

Google Haberlere Abone ol
OMÜ İletişim Fakültesi'nde gazeteciler medyayı tartıştı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla '1. Medya Tartışmaları' isimli panel düzenledi.

OMÜ Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’nde bulunan İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emin Kurt, Basın Yayın Enformasyon Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, panelist gazeteciler, dekanlar, öğretim üyeleri öğrenciler ve gazeteciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriyya Uludağ yaptı. Uludağ, İletişim Fakültesi tarafından ilki gerçekleştirilen medya tartışmaları konulu panelin gelenekselleşmesini umut ettiğini belirtti.

"HABERİN EN ÖNEMLİ VASFI HABERİN DOĞRULUĞUDUR"

Büyük bir özveri isteyen gazetecilik mesleğinin sevilmeden yapılamayacağını kaydeden Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Çalışan gazetecilerin, özellikle sahadaki gazetecilerin bu özel gününü kutluyorum. Basın çok büyük bir güçtür ve çok büyük bir kamuoyu oluşturabilme gücüne sahiptir. Haberin en önemli vasfı haberin doğruluğudur. Haber doğru değilse bütün inandırıcılığını yitirir. Özellikle son dönemde gelişen sosyal medya, haberin doğruluğu konusunda kafa karışıklığı yaratmaktadır. Sosyal medya inkâr edilemez ama buradaki paylaşımlarının doğruluğu tartışılabilir. Bu yüzden yazılı basın hala çok önemlidir.” diye konuştu.

“Medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır” diyen Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Onur Bekiroğlu da çalışan gazeteciler gününü kutlayarak, sosyal medyanın gazeteciliği önemli ölçüde dönüştürdüğüne değindi. Konuşmaların ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi tarihçi Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut’un yaptığı panelde; 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz, Cihan Haber Ajansı Bölge Müdürü Mükremin Albayrak, Doğan Haber Ajansı Bölge Müdürü Murat Sandıkçı ve Anadolu Ajansı Muhabiri Orhan Topal panelist olarak yer aldı.

Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut’un, 'Milli Mücadele’de Basın Tarihi'nden söz ederek başlattığı panelin ilk konuşmacısı olan Cemiyet Başkanı İsmail Temiz, 'Cemiyetçilik ve Gazetecilerin Sorunları' başlıklı konuşmasında, gazetecinin temel çalışma haklarını bilmesi, sarı basın kartına sahip olmanın önemi ve nedenleri gibi konulara değindi. Temiz, bir gazetecinin her bilgiyi soruşturabilecek kapasiteye kendisini yükseltebilmesinin mesleki başarı sağlayacağını vurguladı.

"BU MESLEK VİCDANLA VE YÜREKLE YAPILIR"

Cihan Haber Ajansı Bölge Müdürü Mükremin Albayrak ise geçmiş yıllara ait tecrübelerinden kamuoyuna yansıyan yanlış haberlerden örnekler vererek, gazeteci adaylarına etik kurallarını hatırlattı. Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti: “Gazeteciliğin etik kuralları vardır, ancak en önemli kural vicdandır. Yapılan iş kişinin vicdanına uyuyor, onu rahatsız etmiyorsa sıkıntı yok. Ancak yapılan haber etik kurallarına uygun olsa bile gazetecinin vicdanında bir sızı oluşturuyorsa, yaptığı işi tekrar gözden geçirmesi gerekir.”

"ÖNCE GAZETECİYİM SONRA İNSAN"

Anadolu Ajansı Muhabiri Orhan Topal da çalışan gazetecilerin haklarına işaret ederek, “Sahadaki gazeteciler olarak haklarımızı bilmemiz gerekiyor. Bu haklar her zaman uygulanamasa da bilmek bizim sorumluluğumuz. ‘Önce gazeteciyim sonra insan’ ya da tam tersi ‘önce insanım sonra gazeteci’ ikileminin işimizi yaparken bizi zorlayacağını da unutmamamız, aklımızda tutmamız gerekiyor.’’ dedi.

"AJANS HABERCİLİĞİNİN TEMELİ HIZ VE TABİİ Kİ DOĞRULUK İLKESİDİR"

Doğan Haber Ajansı Bölge Müdürü Murat Sandıkçı ise ajans haberciliği ve muhabirliği üzerine konuştu. “Ajans muhabiri her kategoride yazı yazabilmek zorundadır” diyen Sandıkçı, “Ajans muhabiri yelpazesini geniş tutmak zorundadır. Ajans haberciliğinin temeli hız ve tabii ki doğruluk ilkesidir. Haber çıplaktır ve muhabir bunu kesinlikle yorumlayamaz; yorumlamak sadece okuyucuya aittir.” şeklinde konuştu.

Panelin sonunda panelistler kendilerine yöneltilen soruları da cevapladılar. Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan’ın çiçek takdiminin ardından panel, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.


CİHAN

Yorumlar