Müzelik eserlerini tavan arasında çürümeye bıraktı

Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan 76 yaşındaki Cevat Coşkun, 30 yılda ceviz ağacından yaptığı eserlerini müze ortamında sergileme fırsatı bulamayınca tavan arasındaki sandıklarda çürümeye bıraktı.Ömrünün neredeyse yarısını...

Google Haberlere Abone ol
Müzelik eserlerini tavan arasında çürümeye bıraktı

Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan 76 yaşındaki Cevat Coşkun, 30 yılda ceviz ağacından yaptığı eserlerini müze ortamında sergileme fırsatı bulamayınca tavan arasındaki sandıklarda çürümeye bıraktı.

Ömrünün neredeyse yarısını harcayarak evinin zemin katındaki 5 metrekarelik alanda büyük hayallerle yaptığı el emeği, göz nuru ahşap eserleri için defalarca sergi açan Coşkun, fakat yine de aradığı mutluluğu yakalayamadı.

Öyle ki, Cevat Coşkun, okul, aşevi, devlet kurumları yararına sunduğu sergilerden ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Amerika Birleşik Devletleri Eski Başkanı George Bush gibi birçok ünlü isme yapıp gönderdiği bayrak işlemeli baston için çok sayıda ödül ve teşekkür belgesi aldı.

Aynı dönemde diğer devlet adamları için hazırladığı bastonları ise kendilerine gönderme imkanı bulamayınca onları da tavan arasında ki çuvalların içerinde kaderine terk etti.

Askerliğini yaptıktan sonra terzi dükkanı açan Cevat Coşkun, mesleğinde aradığını bulamayınca 1973 yılında Almanya’ya işçi olarak gittiğini söyledi. 1977 yılında ise geçirmiş olduğu iş kazası yüzünden Türkiye’ye dönen Coşkun, Almanya’dan aldığı malulen emeklilik maaşı ile geçinmeye çalışırken diğer yandan da yaşamış olduğu olaylardan da etkilenerek ahşap oyma işine başladığını belirtti. Evinin zemin katındaki 5 metrekarelik boş alanı atölyeye çevirerek çalışmalarına hız veren Coşkun, bir taraftan yaptığı eserlerle göz doldururken bir taraftan da yapmış olduğu eserlerle büyük beğeni toplamaya başladığını anlattı.

Yaklaşık 2 binden fazla parçayı birleştirerek 140 takım oluşturan Coşkun, çeşitli hayvan figürleri başta olmak üzere tren, tarlada çalışan köylüler, mehter takımı, Mevlana ve semazenler, İstiklal Savaşı sahneleri gibi birçok kompozisyon çalışması da yaptığını kaydetti.

Bütün bu eserleri büyük bir özveriyle yaptığını hatırlatan Coşkun, “Yapmış olduğum bu eserlerle 4 defa el sanatları sergisi açtık ama ben bunu değil eserlerimin kalıcı olarak bir müzede sergilenmesini istiyorum.” dedi.

Sergi açılırken birçok kişinin yardım ettiğini daha sonra ise suyu çekilen değirmen gibi yapa yalnız kaldığını ifade eden Coşkun, “Daha sonra sıkıntıyı ben çekiyorum. Benim hayalim eserlerim için bir müze açılırsa, bütün eserlerimi orada kalıcı olarak sergilenecek. Müze açılmadığı takdirde bütün eserlerim tavan arasında ki sandıkların içerisinde kalacak, ya da orada çürüyecek.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar