Mültecilerin hayali Avrupa

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Daha ileri giderseniz sınır kapıları açılır’ ifadesi üzerine mülteciler umutlandı.

Google Haberlere Abone ol
Mültecilerin hayali Avrupa

Sonhaberler / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Daha ileri giderseniz sınır kapıları açılır’ ifadesi üzerine ülkelerinden kaçıp Türkiye’ye sığınan ve Avrupa’ya yerleşme hayali kuran sığınmacılar tarafından sevinç ile karşılandı.

Türkiye sınır kapılarını açarsa yüz binlerce Suriyeli sınır kapılarına akın edecek. Geçtiğimiz yıl Avrupa’ya gitmek isteyen binlerce Suriyeli kadın, çocuk ve yaşlının organize bir şekilde sınır kapısına dayanmıştı. Avrupa’ya gidebilmek için İstanbul, Bursa otogarlarında günlerce beklemişlerdi. Yüzlercesi ise Edirne sınırına yürüdü ve Türkiye bu mültecilerin geçişlerini engelleyip isteklerini yerine getirmişti.

Mehdi Davut, sınır kapıları açıldığı zaman binlerce sığınmacının, sınır kapılarına dayanacağını belirtti. ‘Mülteciler Avrupa’ya gitmek için gerekirse günlerce, aylarca bekler, yeter ki Türkiye müdahale etmesin. Suriyeli ya da diğer ülkelerden milyonlarca mültecinin en büyük hayali, Avrupa’ya gitmek. Çünkü orada onları bekleyen çok daha iyi bir hayatın var olduğuna inanıyorlar. Daha iyi eğitim, daha iyi sağlık hizmetleri, barınma imkanları ve en önemlisi, yapılan maddi yardımlar, Avrupa'yı inanılmaz cazip hale getiriyor.’

Davut, Suriyelilerin özellikle Avrupa’da yaşayan akrabalarından çok etkilendiğini anlatarak, sığınmacıların bir an önce Avrupa'ya gitmek için birçok tehlikeli yolu deneyerek, hayatları pahasına bu yolculuğa çıktıklarını dile getirdi.

'BİZ AVRUPA'YA GİTMEK İSTİYORUZ'

Ülkelerindeki iç savaştan Türkiye’ye sığınan mültecilerin yaptığı açıklamalarda ‘Türkiye’de iş imkanı bulamıyoruz bu imkanı Avrupa’da yakalayabiliriz. Avrupa’da mültecilere birçok hak tanınıyor. Biz Avrupa’ya gitmek istiyoruz’ ifadelerine yer verdiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KADEM tarafından 25 Kasımda düzenlenen 2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde yer verdiği konuşmasında;

‘Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, 'Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız' demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kurusıkı tehditlerden ne ben anlarım ne de bu millet anlar, bunu da bilesiniz’ ifadelerine yer verdi.

Yorumlar