Mehmet Görmez: Mezarlıklarımıza insan cahil olarak girip alim çıkabilir

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türk hat sanatının son 200 yılın zirvesinde olduğunu belirterek, "Hatta atalarımızdan kalan mezarlıklarımıza bir insan cahil olarak girse alim olarak çıkabilir. Her mezar taşının üzerinde muhteşem...

Google Haberlere Abone ol
Mehmet Görmez: Mezarlıklarımıza insan cahil olarak girip alim çıkabilir

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türk hat sanatının son 200 yılın zirvesinde olduğunu belirterek, "Hatta atalarımızdan kalan mezarlıklarımıza bir insan cahil olarak girse alim olarak çıkabilir. Her mezar taşının üzerinde muhteşem yazılar vardır.” dedi.

Mukaddes Miras 'Mushaf-ı Şerif' sergisi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de katılımı ile Bursa'da açıldı. Ördekli Kültür Merkezi'nde kurulan serginin açılışına Mehmet Görmez'in yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve belediye başkanları ile davetliler katıldı. Sergi, bir ay boyunca açık kalacak.

Serginin açılışında yaptığı konuşmada, Bursa gibi bir kentte Ramazan ayında bu serginin açılmasının çok anlamlı olduğunun altını çizen Görmez, Türk milletinin Kur'an’a çok büyük değer verdiğini belirterek, onun sadece manasında değil, her harfinden bir sanat ve estetik ürettiğini söyledi. Türklerin Kur'an’a verdiği önemin, “Kur'an-ı Kerim Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu ve İstanbul’da ise yazıldı.” diye şöhret olduğunu belirten Görmez, ancak şimdilerde İstanbul’da hem okunup hem de yazıldığını söyledi.

"MEZARLIKLARIMIZA İNSAN CAHİL GİRİP, ALİM ÇIKABİLİR"

Türk hat sanatının en cahil insanı dahi alim yapacak derecede anlamlı içeriklerle dolu olduğunun altını çizen Mehmet Görmez, “Bursa Ulu Camii'nin içine girdiğimizde, bir insan cahil olarak girip alim olarak çıkabilir. Hakikaten bir hat müzesi halindedir aynı zamanda ve her birinin de farklı bir anlamı vardır. Bizim atalarımızdan kalan mezarlıklarımıza bir insan cahil olarak girse alim olarak çıkabilir. Her mezar taşının üzerinde muhteşem yazılar vardır.” diye konuştu.

"HAT SANATINDA SON 200 YILIN ZİRVESİNDEYİZ"

Ayrıca, Türk milletinin Kur'an-ı Kerim hattına da büyük önem verdiğini anlatan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şöyle devam etti: “Yeryüzünde gerçekten sultanlarımız da dahil nice büyük hattatlar yetiştirmişiz. Zayıflamıştı hat sanatı ama müjde vereyim, geçen birkaç ay önce hattatlarla yaptığımız toplantıda, ‘son 200 yılın en doruk noktasındayız’ dediklerinde büyük bir müjde olarak kabul ettim. Bilhassa hanımefendilerin hat sanatına büyük ilgi göstermeye başladığını öğrendim, hatta hanımefendilerin Mushaf yazmaya başladıklarını öğrendim ve bundan gerçekten de büyük bir mutluluk duydum.”

Açılışı yapılan Mukaddes Miras Mushaf sergisinin daha önceki İstanbul, Erzurum ve Şanlıurfa’daki açılışlarında da bulunduğunu anlatan Mehmet Görmez, Kur'an’ın sadece bakılmak, mezarlıklarda okunmak ve fal bakılmak için gönderilmediğini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından açılışı yapılan sergiyi gezen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, yetkililerden bilgi aldı.

CİHAN

Yorumlar