KSÜ bünyesinde orman yangınlarını araştırma merkezi kuruluyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesinde Orman Yangınlarını Araştırma Merkezi kuruluyor.

Google Haberlere Abone ol
KSÜ bünyesinde orman yangınlarını araştırma merkezi kuruluyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesinde Orman Yangınlarını Araştırma Merkezi kuruluyor. Türkiye’de üniversiteler arasında ilk kez kurulacak merkez, orman yangınlarıyla en etkin şekilde mücadele için araştırmalar yapacak. KSÜ Orman Fakültesinde görevli akademisyenler tarafından oluşturulacak merkezde, yangına dirençli ağaç türleri denenerek geliştirilecek.

Gerekli yazışmaların yapıldığını ve yangın araştırma merkezinin gelecek dönem hizmete gireceğini bildiren KSÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bektaş, merkezin üniversiteler arasında ilk olma özelliği taşıdığını belirtti. Ormanların oluşturulurken yangına dirençli türlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Bektaş, "Biz orman fakültesi olarak Van’dan Antalya’ya kadar geniş bir bölgeye sahibiz. Bu ardaki ormanların neredeyse tamamı yangına duyarlı bölgelerden oluşuyor. Bu nedenle Fakülte olarak orman yangınlarını araştırma merkezi kurmayı planlıyoruz. Bunun altyapı çalışmaları yapılıyor. Araştırma merkezini fakültemiz bünyesindeki akademisyenler yürütecek. Ancak rektörlüğe bağlı olacak." dedi.

Merkezin yangına dayanıklı ağaç türleri üzerinde çalışacağını vurgulayan Bektaş, "Oluşturulacak merkezde laboratuvarlarda yangına dirençli ağaç türleri denecek ve geliştirilecek. Yazışmalar başladı yaklaşık 8 ay sonra merkez kuruluyor. Merkez, Orman Genel Müdürlüğü ve diğer fakültelerle de iş birliği içerisinde olacak. Yangın uzmanı akademisyenlerden faydalanılacak. Burada yangınlar ele alınacak, yangınların tarihteki seyri incelenecek ve yangınlara daha kolay nasıl müdahale edilebilir bu soruların yanıtları araştırılacak." diye konuştu.

Ormanların gelecekte paylaşılamayacak kaynaklardan biri olacağına işaret eden Bektaş şunları kaydetti: "Türkiye orman yangınları açısından hassa bir bölge. Her yıl orman yangınlarında büyük kayıplarımız oluyor. Orman yangınlarında zaman zaman müdahalelerde sıkıntılar oluyor. Kahramanmaraş ve Hatay’da geçen yaz çok büyük yangınlar çıktı. Bu yangınlarla mücadelede yangınları önleme tedbirleri alınmalı ve söndürme çalışmalarını geliştirme tekniklerinin yanında birde, yangından önce yangının çıkmaması için tedbirler almak gerekiyor. Bunların başında da yangına dirençli türler tercih edilmeli."


CİHAN

Yorumlar