İleri derece otizmi spor yaparak yeniyor

Yüzde 94 otizm hastası olan Şafak Kurtman, hastalığını annesinin desteğiyle spor yaparak yenmeye çalıyor. Çocuğunun hayata spor yaparak tutunduğunu söyleyen Pervin Sabur, çocuğuna zaman ayırabilmek için geceleri çalışıp gündüzleri...

Google Haberlere Abone ol
İleri derece otizmi spor yaparak yeniyor

Yüzde 94 otizm hastası olan Şafak Kurtman, hastalığını annesinin desteğiyle spor yaparak yenmeye çalıyor. Çocuğunun hayata spor yaparak tutunduğunu söyleyen Pervin Sabur, çocuğuna zaman ayırabilmek için geceleri çalışıp gündüzleri oğluyla aynı sıraları paylaştığını söyledi.

İleri derece ağır otizm hastası olan Şafak Kurtman, hastalığını spor yaparak yenmeye çalışıyor. 4 yaşındayken attığı çığlıkların suda azaldığı tesadüf eseri fark edilince yüzme derslerine başladı. Yüzde 94 otizm hastası olmasına rağmen yüzme dersleri bir süre sonra Şafak’ın gelişmesinde olumlu etkilerini göstermeye başladı. Şafak bir süre sonra yüzmede adeta bir madalya avcısı oldu.

Şafak’ın eğitimi için büyük fedakârlıklar yapan anne Pervin Sabur, Şafak’ın otizm engelli bir çocuk olduğunu ancak zor bir çocuk olmadığını söyledi. Sabur, "Ben eğitimin faydasını oğlumda yaşayarak öğrendim. Oğlum yüzde 94 ağır engelli bir çocuktu. Otizm olduğu için zaptı kolay değildi. Ama ben onun bir gün topluma kazandırılacağına inandım, güvendim. İnanmak ve kabul etmek zaten tedavinin yarısıdır. Her türlü etkinliklere götürdüm. 4 yaşında yüzmeye başladı oğlum. Şuan kaynaştırma 7’inci sınıfa geçti. 4 sene gece çalıştım ve gündüzleri ise aynı sıraları paylaştım oğlumla. Elinden tuttum okuryazarlığı öğrettim. 2 yıl Türkiye yüzme şampiyonluğu elde etti. Kendisinin madalyaları da var. Bu sene 100 metre kurbağada altın madalya, 200 ve 50 metre kurbağalamada da gümüş madalya aldı Türkiye yüzme şampiyonasından. 20’ye yakın madalyası var. Kendisi çok azimli bir çocuk. Ben anne olarak aile desteği olmadan bu kadar yapabildim.” dedi.

Şafak'ın sporculuk faaliyetlerinin devam edebilmesi için yetkililere seslenen Sabur, oğluna yüzme dalında Türk Bayrağı’nı Avrupa’da dalgalandırması için destek verilmesini istedi. Sabur, ”Otizmin farkına varsınlar ve otizmliler için bir şeyler yapsınlar. O benim yaşam enerjim, onunla bir bütünüm ve hiçbir zaman da kendimi bir engelli annesi olarak görmedim. Dünyaya bir daha gelsem Şafağın annesi olarak gelmek isterim. Ben çok mutluyum, gururluyum ve onurluyum. 19’uncu ayında teşhis kondu. Kars’tan tayin geldik ve 2 buçuk yaşında eğitime başladık. Şuan 13 yaşında ve 10 buçuk yıldır oğlumla her şeyi nakış nakış işledim. Bir kelimeyi öğrenebilmesi için belki üç ay uğraştım. Bir harfi öğretebilmek için belki gece gündüz uğraştım. Çok kolay bir çocuk değildi ama şimdi çok kolay bir çocuk.” ifadelerini kullandı.

Şafak, yüzme derslerinin yanında Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde tiyatro dersleri görüyor. Arkadaşlarıyla sahneye çıkan Şafak kendisinin de oyuncu olarak yer aldığı skeci çok beğendiğini ancak biraz yorulduğunu söyledi. Şafak’a özel eğitimlerinin yanında iki tane de drama dersinin verildiğini söyleyen drama öğretmeni Pelin Caba, ikisinden de gayet başarılı olduğunu söyledi. Caba, ”Provalarda biraz daha tutuktu, birlikte yattık kalktık ama sahneye çıkınca daha başarılı oldu. Ben daha önce otizmli bir çocukla çalışmamıştım. Şafak’ı görünce çok heyecanlanmıştım. Ama onun elinden tutmayı çok istedim. Vicdan olarak da çok istedim. Onunla vakit geçirdim, onu tanımaya çalıştım, nasıl yardımcı olabilirim diye. Çok güzel şeyler çıkardık ve çok güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum. Şafak’ın elinden tutulduğu zaman o her yere gidilebilir. Onun gibi olan bütün arkadaşlarım da ilerleyebilirler. Bir tık daha destek bir tık daha ilgi istiyorlar çünkü.” şeklinde konuştu

Şafak’a tiyatro gösterisinin ardından performansından dolayı bir de madalya verildi. CİHAN

Yorumlar