HDP'li Tuncel'den Başbakan'a: Kendin yat kuluçkaya

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, "Ne diyor Başbakan 3 çocuk yapın, olmadı 5 çocuk yapın, olmadı kadınlar nasıl doğuracak, kürtaj yapsın mı yapmasın mı.

Google Haberlere Abone ol
HDP'li Tuncel'den Başbakan'a: Kendin yat kuluçkaya

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, "Ne diyor Başbakan 3 çocuk yapın, olmadı 5 çocuk yapın, olmadı kadınlar nasıl doğuracak, kürtaj yapsın mı yapmasın mı. Şimdi kadın arkadaşlar yolda gelirken de slogan atıyordu ya. Diyordu bana bak Başbakan kafamızın tasını attırma kendin yat kuluçkaya, çocukları doğurmaya yani." dedi. Söylediklerine gülen Tuncel, AKP hükümeti döneminde kadına şiddetin de yüzde 1400 arttığını iddia etti.

    Tuncel, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 5 Ocak Fatih Terim Stadyumu önündeki etkinlikte kadınların hayatın her alanında yer aldığını belirterek ancak karar alma mekanizmalarında olmadıkları için verilen emek ve çekilen çektiğimiz yükün görünür olmadığını bildirdi. Bu ülkenin temel yapı taşının kadınlar olduğuna vurgu yapan Tuncel, "Kadınlar olmazsa yaşam olmaz. Kadınlar olmazsa özgürlük olmaz sözü aslında yaşamın tam kendisidir. Biz kadınların emeği ne yazık ki görülmüyor. Yaptığımız iş işten sayılmıyor. Özellikle ev içi emek kadınlar açısından ciddi anlamda hiç hesabı verilmeyen hiç görünülmeyen değer." dedi.

    AKP iktidarı döneminde esnek çalışma diye bir şeyle karşılaştıklarını hatırlatan Tuncel, esnek çalışma, güvencesiz çalışmaya mahkum edilen kadınlar olduğunu dile getirerek "8 Mart bizim için mücadele günüdür, direniş günüdür, özgürlük günüdür. 8 Mart politik bir gündür. O yüzden kadın arkadaşlarımızın sokaklarda özgürleşeceğiz sözü boşuna değil. Kadınlar sadece, sevgilileri, eşleri, eski eşleri tarafından öldürülenler değiliz artık böyle anılmak istemiyoruz. Her gün bilmem kaç tane kadın öldürülüyor. AKP hükümeti döneminde kadına yönelik şiddet yüzde 1400 arttı. Her gün sokakta sevgi adına kadınlar katlediliyor. Artık biz kadınlar buna dur demeye geldik bunlar bizim kaderimiz değil." diye konuştu.

    Örgütlenerek, yan yana durarak birlikte bu erkek egemen sistemi alaşağı edeceklerini ifade eden Tuncel, şöyle konuştu: "Başka kurtuluş yok bizim için. Ne diyor Başbakan 3 çocuk yapın, olmadı 5 çocuk yapın, olmadı kadınlar nasıl doğuracak, kürtaj yapsın mı yapmasın mı. Şimdi kadın arkadaşlar yolda gelirken de slogan atıyordu ya. Diyordu bana bak Başbakan kafamızın tasını attırma kendin yat kuluçkaya, çocukları doğurmaya yani. Bence kadınlar en iyi cevabı buradan veriyor. Kadınların bedeni üzerinden sürekli söz söyleyen, burada kadınları ötekileştiren, kadınlara yönelik baskı yapan bu yaklaşımı kabul etmiyoruz."

    Tuncel, kadın beyanın esas olmasını isteyerek erkeklerin susmasını ifade ederek, sözlerini şöyle noktaladı: "Erkeklerin yanlış beyanları kadınlar üzerinden baskıya neden oluyor. Hele bu başbakan daha çok sussun. Bunlar iktidar partisi şahsında erkek egemen bir toplumun kadınları nasıl şekillendirmek istediğinin bir yaklaşımıdır. Kadınlar hakkında artık kadınlar konuşacak. Erkekler bir sussun diyoruz. Artık kadınlar için konuşmasınlar. Bakın bugün alanlarda kadınlar toplanıyorsa, direniyorsa, mücadele ediyorsa, umut var demektir. Sevgili kadınlar bu dünyayı siz değiştireceksiniz. Bu dünyayı siz özgürleştireceksiniz." CİHAN

Yorumlar