Görme engelli 84 yaşındaki hayır sever 47 bin liralık cihaz bağışladı

Afyonkarahisar'da görme engelli Belgiya Turunç(84), Afyonkarahisar Devlet Hastanesine 47 bin liralık safra ve pankreas hastalıklarının teşhisinde kullanılan Duodenoskopi cihazı bağışladı.

Google Haberlere Abone ol
Görme engelli 84 yaşındaki hayır sever 47 bin liralık cihaz bağışladı

Afyonkarahisar'da görme engelli Belgiya Turunç(84), Afyonkarahisar Devlet Hastanesine 47 bin liralık safra ve pankreas hastalıklarının teşhisinde kullanılan Duodenoskopi cihazı bağışladı.

Biriktirdiği 47 bin lirayla hastaneye başvuran doğuştan görme engelli Turunç, hastane yöneticileriyle birlikte gastroenteroloji ünitesinde kullanılmak üzere Duodenoskopi cihazı alarak hastaneye bağışladı. Cihaz, safra yollarında ve pankreas kanalında tıkanma veya daralma oluşturarak, pankreatit (pankreas iltihabı) veya kolanjit (safra yollarında iltihap oluşması) gibi hayati tehlike oluşturan durumlara yol açabilecek taş, tümör veya kronik iltihaplanmalarda kullanılacak.

Bağışlanan cihaz Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Yönetimi tarafından düzenlenen törenle teslim alındı. Hastane Yöneticisi Dr. Hasan Arslan, hayırsever Turunç’a plaket takdim etti. Dr. Arslan, Belgiya Turunç tarafından hibe edilen cihaz ile hastanede daha önce yapılamayan kısa adı ERCP olan tıbbi işlemin fiili olarak başlangıcının yapılacağını belirtti. ERCP denilen işlemin ilde sadece Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ) Tıp Fakültesi hastanesinde yapıldığını ve sırf bu tıbbi girişim nedeniyle ayda ortalama 40 hastanın üniversite ya da il dışına sevkinin yapıldığını kaydetti.

Dr. Arslan, “Bundan sonra inşallah bu işlem hastanemizde yapılacak. Hastalarımız sırf bu işlem nedeniyle hastane dışına çıkmadan aynı bina içerisinde bu işlemi de yaptırarak şifa ile hastanemizden ayrılacaklar. Bu bağıştan önce bu cihazın hastanemizde olmasını arzu ediyorduk ve bunun için gerekli hazırlıklara başlamıştık. 3'ncü katta endoskopi ünitesinde bir odanın duvarlarını kurşunlatarak, kollu skopi cihazını ve görüntüleme sisteminin bir kısmını almıştık. Sadece noksan kalan cihazımızı da değerli hayırseverimiz hastanemize bağışladı.” dedi. Arslan, bu ünitedeki cihazların toplam bedelini 300 bin liraya yaklaştığını, eksik olan cihazın bağışlanan 47 bin lirayla alındığını anlattı.

84 yaşında ve görme engelli hayırsever Belgiya Turunç da çok heyecanlı olduğunu, böyle bir bağışı çok arzuladığını ifade ederek, başka bağışlarda da bulunacağını anlattı.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Altay Kandemir de kısa adıyla ERCP denilen cihazın safra kanalındaki taş, tümör, parazit gibi hastalıkların, pankreatitler, pankreas kistleri ve pankreas taşları gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirtti. Hastaların genellikle vücutta sararma, karın ağrısı ve ateşten oluşan ‘tıkanma sarılığı’ gibi belirtilerle hastaneye geldiklerini belirten Kandemir, artık hastanede hazırlıkları zaten başlayan ERCP işlemini tam anlamıyla yapabileceklerini anlattı. CİHAN

Yorumlar