Genel Müdür Doğru: Patlamanın trafoyla alakası yok

Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, Soma'daki maden faciasının trafo patlaması ile yaşanmadığını açıkladı. Doğru, "Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Cenazelerle çıkarmakla uğraşan arkadaşlarımız...

Google Haberlere Abone ol
Genel Müdür Doğru: Patlamanın trafoyla alakası yok

Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, Soma'daki maden faciasının trafo patlaması ile yaşanmadığını açıkladı. Doğru, "Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Cenazelerle çıkarmakla uğraşan arkadaşlarımız şu anda o noktada çalışıyor. Trafoyla ilgimiz yok bizim." dedi.

Soma Holding binasında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın da katıldığı basın toplantısında konuşan Doğru, "Kaybettiğimiz insanların çoğunu tanıyorum ve çok büyük acı içindeyim." dedi.

"Burayı tam mekanize olacak şekilde dizayn ettiler. Dünyadaki en modern madencilik sistemine uygun olarak dizayn ettiler." diyen Doğru, "2941 çalışanımız var. Soma grubunda 6 bin çalışanımız var. Işıklar madenimizde bin 500 kişi çalışıyor, Merkez ocakta bin 180 civarı çalışanımız var. Toplamda 5800 civarında çalışanımız var." ifadesini kullandı.

"BİLİRKİŞLER KARAR VERECEK"

Doğru, kazaya ilişkin, "Biz yorum yapıyoruz, 'biz bu kazayı nasıl yaşadık' diye. Sonuçta bunun kararını bilirkişiler verecek. Kazanın oluş şeklini en doğru şekilde bilirkişiler söyleyecek." dedi.

"Bizim görüşümüz şudur." diyen Doğru, şunları söyledi: "Bu kaza bizim 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz anayolumuzda meydana gelen bir kaza. Biz bunu şöyle düşünüyoruz; burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. Yani kömür içinde kızışma meydana geldi. Burada hava hızla ocağın gelen hava girişi olduğu için aşırı bir hava hızı var burada. Burada meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda bu yukarıdan düşen korlar çok çabuk bir şekilde havanın da hızıyla bu yangını çok çabuk bir şekilde şiddetlendiriyor."

"TRAFOYLA ALAKASI YOK"

Bir gazetecinin "Trafoyla alakası yok mu?" şeklindeki sorusu üzerine Doğru, "Trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Cenazelerle çıkarmakla uğraşan arkadaşlarımız şu anda o noktada çalışıyor. Trafoyla ilgimiz yok bizim." cevabını verdi.

Doğru, daha sonra yangının çıktığı bölümü sunumda anlattı.

Doğru, sunum üzerinde şunları ifade etti: "Bana ilk gelen bilgi, telefonla uğraştılar, 'trafo patladı, göz gözü görmüyor, duman var' şeklinde lanse edildi. Ama kimse bunu bilemiyordu. Bilgi buradan kaynaklanıyordu. Trafomuz, yangının başladığı yerden çok uzakta bir yerde. (Girişle trafo arası) Yaklaşık bin 800 metre mesafede. Yangının olduğu yer yaklaşık 2 bin 200 metre civarında. Yani trafo ile hiç alakası yok. Şu anda trafolarımız sağlam."

"Üç ay önce başka bir bölgede yangın çıktığı ve bu yangın söndürülmeden kapatıldığı, oradaki sıkışmadan dolayı da böyle bir patlamanın yaşandığı iddia ediliyor." sorusu üzerine de Doğru, şu cevabı verdi: "Madencilikte bir yerde yangın çıkabilir. Madencilikte sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içinde de yangınlarla boğuşuyoruz. Biz yangınla boğuştuğumuza zaman karbonmonoksit değerleri bir noktaya ulaştığı zaman diyoruz ki 'burada yangın var. Biz hangi baca olursa olsun -üretim bölgesi de olabilir- biz orayı o şekilde kapatıyoruz. Biz bu şekildeki yangınlarda 3 defa tam mekanize gömdük. Yani yangından başka kurtulma şansımız yok. Herhangi bir yangın çıktığı zaman barajlıyoruz. İçerisine suyla beraber kül basıyoruz. Yangınları bu şekilde söndürüyoruz." CİHAN

Yorumlar