Gamze Karslıoğlu: Organ bagışında bulunmak kutsal bir davranışdır

Organ bağışını Almanya'da yaşayan Türklere daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlenen "Yeni Bir Yaşam-Tezat Ya da Şans" isimli konferans serisi, Berlin'deki Türk Büyükelçiliği'nde düzenlenen program ile sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
Gamze Karslıoğlu: Organ bagışında bulunmak kutsal bir davranışdır

Organ bağışını Almanya'da yaşayan Türklere daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlenen "Yeni Bir Yaşam-Tezat Ya da Şans" isimli konferans serisi, Berlin'deki Türk Büyükelçiliği'nde düzenlenen program ile sona erdi. Türk Sağlık Elemanları Derneği ve Berlin Sağlık Senatörlüğü işbirliğinde düzenlenen toplantıda organ bağışının teknik, sosyal ve dini boyutları ele alındı.

Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun eşi Gamze Karslıoğlu ise konuşmasında,”Dinimizin değerleri çerçevesinde bir hastaya Organ bağışında bulunmak tüm insanlığın hayatını kurtarmak gibi kutsal bir davranış olacaktır.” dedi.

Berlin Eyaleti Sağlık Bakanı Mario Czaja, Berlin'de yaşayan Türk toplumunun şehrin önemli bir parçası olduğunu belirterek, Türkleri organ bağışı yapmaya çağırdı.

Berlin Sağlık Müsteşarı Emine Demirbüken Wegner konuyla ilgili konuşmasında, vaktinde organ bulunamadığı için Almanya genelinde yılda yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Demirbüken Wegner, bu tarz kampanyalar ile Türk toplumunun bilgilendirilmesinin büyük önem teşkil ettiğini kaydetti.

Almanya'da organ nakilleri, merkezi Hollanda'da bulunan Eurotransplant adlı organ nakli kurumunun elindeki listedeki hastaların aciliyet durumlarına göre yapılıyor. Bu kuruma, Almanya, Avusturya, Hollanda, Slovenya ve Hırvatistan gibi bazı ülkeler üye olup, organ nakillerini daha iyi ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyorlar. Merkez ise hastaların aciliyet listesini hastane doktorlarının gönderdiği hasta veri ölçülerine göre düzenliyor. CİHAN

Yorumlar