Esansiyel yağ asitleri güvenli kullanıma kavuşturulacak

Ege Üniversitesi (EÜ) İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Müdürü Prof.

Google Haberlere Abone ol
Esansiyel yağ asitleri güvenli kullanıma kavuşturulacak

Ege Üniversitesi (EÜ) İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Müdürü Prof. Dr. Ercüment Karasulu, geleneksel olarak kullanılan çörek otu yağı, ceviz yağı, balık yağı gibi ürünleri, halkın güvenle kullanılabileceği hale getirdiklerini söyledi. Bursa Eczacı Odası ve Zade Vital tarafından düzenlenen “Esansiyel Yağ Asitleriyle Daha Sağlıklı Bir Yaşam Mümkün mü?” konulu eğitim seminerin düzenlendi. Seminerde Bursalı eczacılarla sağlıklı yaşam ve soğuk pres besin desteklerinin önemi konusunda bilgi alışverişi yapıldı.

Toplantıdan önce gazetecilerin sorularını cevaplayan ARGEFAR Müdürü Prof. Dr. Ercüment Karasulu, bitkisel bir ürünün nasıl farmasötik kalitede üretilebildiğini anlattı: "Amacımız, bildiğimiz geleneksel ürünleri halkın güvenebileceği, sadece sağlık profesyonelleri tarafından kullanılabilir hale getirmek ve eczanelerde satışa sunmaktı. Pek çok gruptan oluşuyor ürünler ama birinci grupta esansiyel yağ asitlerinden oluşan, çörek otu yağı, kabak çekirdeği yağı, aspir yağı, üzüm çekirdeği yağı gibi geleneksel kullanımda olanlar var. 35 yağ grubunda, 191 çeşit üründen oluşuyor. Standartları belli, pestisit, ağır metal analizleri yapılmış, güvenli ve standardize edilmiş ürünler olarak kullanıma sunuldu."

'İLAÇ İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE OLACAĞIZ'

Zade Vital Kilit Müşteriler Müdürü K.Taha Büyükhelvacıgil ise çıkış noktalarının 35 ürün ve 191 ürün çeşidi olduğunu belirterek, "Zade Vital'in geniş bir segmenti var. Soğuk pres serisinde geleneksel kullanılan çörek otundan tutun da keten tohumuna kadar, nar çekirdeği yağından kabak çekirdeğine kadar birçok noktada kullanım noktaları var. Son olarak balık yağlarıyla birlikte sürdürülebilir teknolojisini devam ettirdi. Zade Vital'in bir diğer çıkış noktası ise artık ilacı ithal eden değil, ihraç edebilen bir ülke olmayı hedefliyoruz." dedi.

'5 LİRAYA CEVİZ YAĞI OLMAZ'

Aktarlarda kontrolsüz satılan ürünlerin çok ilginç fiyatlarına dikkat çeken Büyükhelvacıgil, "Bugün baktığınız zaman 3 liraya, 5 liraya ceviz yağı satılıyor. 40 liraya cevizin içini alıyorsunuz. Pekiyi bunun ne kadarını yağ olarak çıkarıp da bunun 3 liraya, 5 liraya satacaksınız? Ben diyorum ki ürünün doğru bedelini belirleyin. Bunun yüzde 100'ünün yağ olduğunu garanti edemezsiniz. Bizim yaptığımız analizlerde, bunların büyük bölümü ayçiçek yağı, kanola yağı çıkıyor. Bizim fiyatlarımız, 9 liradan 99 liraya kadar gidiyor ama biz yüzde 100'lüğünü garanti edebilen tek firmayız." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar