Çarşamba Ziraat Odası zararı araştırıyor

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, havaların ani ısınıp soğumasının ürüne elbet zararlar verdiğini belirterek, "Özellikle kar yağışı sonrası don ürünlere zarar verdi.

Google Haberlere Abone ol
Çarşamba Ziraat Odası zararı araştırıyor

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, havaların ani ısınıp soğumasının ürüne elbet zararlar verdiğini belirterek, "Özellikle kar yağışı sonrası don ürünlere zarar verdi. Ziraat mühendislerimiz dünden itibaren sahada çakışıyor. Birkaç güne net veriler gelecek dedi."

Hava şatlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ardından aniden soğumasıyla beraber kar yağışı da gerçekleşen bölgede Çarşamba Ziraat Odası mühendislere zarar tespiti yaptırıyor. Başkan İsmail Güngör, hafta başında kar yağışına da çeviren hava şartlarının fındık, şeftali ve kivi üretimi bahçelerinde ilk belirlemelere göre yüzde 20 ile yüzde 30 arasında zarar olabileceğini kaydetti.

Güngör, şu açılamaları yaptı: "Dün mühendislerimiz bazı köylere gittiler ürünlerden numuneler getirdiler. Özellikle 400 rakımlı yani yüksek köylerde zararın daha çok olduğu kanaatindeyiz. Ovada da zararlarımız var ama net olarak asıl zarar mühendislerimizin çalışmalarıyla ortaya çıkacaktır. Zarar vermedi denilen fındıkta çiçek açmıştı, fındık meyveye dönünce zarar nedir daha çok görülecek. Bu dönemde, bu bölgede bu hava şartları beklenmiyordu. Yüksek kesimlerde yağan kar 15-20 santimetreyi buldu. Don da oldu. Buralarda fındık bahçeleri bembeyaz oldu. Ama tabi ki çiftçimizin doğaya yapacağı bir şey yok. Tarım üstü açık bir fabrika işte. Fındık, şeftali, kivi, armut, kiraz, erikte havaların sıcak gitmesiyle çiçek açtı. Sonra da aniden soğuyan hava ürünlere zarar verdi."
CİHAN

Yorumlar