Berlin’de her ay 2 bin 200 Hartz IV davası

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Sosyal Mahkeme, Hartz IV davalarıyla yorgun düşüyor.

Google Haberlere Abone ol
Berlin’de her ay 2 bin 200 Hartz IV davası

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Sosyal Mahkeme, Hartz IV davalarıyla yorgun düşüyor. Her ay 2 bin 200 davanın görüldüğü mahkeme, Hartz IV kanunlarının uygulamaya konulduğu 2005 yılından bu yana 192 bin davaya baktı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan ülkenin en büyük Sosyal Mahkemesi bu yıl 27 bin civarından Hartz IV davasına baktı.

İşsizler için temel sosyal yadım sağlayan Hartz IV kanunlarıyla ilgili bu yılki sayının geçen yıllara oranla düşdüğünü kaydeden Mahkeme Sözcüsü Markus Howe, geçen yıl bu sayının 28 bin 700 olduğunu açıkladı.

Alman Haber Ajansı DPA’ya konuşan sözcü, “Dava dalgası geçen yıla oranda yüksek değil ancak iş yükümüz de hafiflemiş değil.” şeklindeki ifadelere yer verdi.

Aylık ortalam 2 bin 200 davanın görüldüğü mahkemede bu yıl davaların yüzde 6 oranında azaldığı kaydedildi.

Sözcü Howe, “Umuyoruz ki, bu düşüş trendi devam eder ve dağ gibi biriken dosyalar daha hızlı bir şekilde karara bağlanır.” diye konuştu.

Hartz IV kanunlarının yürürlüğe girdiği 2005 yılında bu yana 192 bin davaya bakan mahkeme bu süre zarfında 128 yeni hakim istihdam etmiş. Ancak mahkeme heyeti yine de iş yükü altında ezilmekten dert yanıyor.

Geçen yıl İş Ajansı ve Sosyal Mahkeme arasında başlatılan projeyle sorunlar daha başında tespit edilerek yerinde çözülmeye çalışıyor. Bu durum da rakamlara yansımış görünüyor.

En fazla şikayetin; emeklilik, sosyal sigorta ve işsizlik sigortası gibi konularda geldiğinin altını çizen Howe, geçen yıl bu konuda 44 bin 300 davaya bakıldığını da sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar