Batman'da 1 Mayıs'a halaylı kutlama

Batman'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşku içinde halaylar eşliğinde kutlandı. Batman Demokrasi Platformu bileşenleri, sendikalar, bazı sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcilerinin yer aldığı kutlamalarda iktidarın politikalarını...

Google Haberlere Abone ol
Batman'da 1 Mayıs'a halaylı kutlama

Batman'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşku içinde halaylar eşliğinde kutlandı. Batman Demokrasi Platformu bileşenleri, sendikalar, bazı sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcilerinin yer aldığı kutlamalarda iktidarın politikalarını eleştirdi.

Batman Belediyesi önünde toplanan gruplar kutlamanın yapıldığı Atatürk Parkı'na kadar yürüdü. Birçok parti, sendika ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı kutlamalarda, katılımcılar davul zurna eşliğinde halay çekti. Kutlamalara katılan Van Anadolu konteynır kent sakinleri de yaşadıkları sorunlara ve Ankara'ya yapacakları yürüyüşe dikkat çekti.

Kutlamalarda konuşan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata işçilerin 1 Mayıs bayramını kutlayarak örgütlü gücün önemine vurgu yaptı. Bir zamanların Newroz'un da yasaklı olduğunu belirten Ayla Akat Ata, "Biz bu politikaları gördük. Sonuçlarını da devlet gördü. Bir zamanlar Newroz'u yasakladılar. Dediler ki 'Bayramınızı tanımıyoruz, kutlayamazsınız. Nerede kutlayacağınıza da biz karar veririz.' dedi. Ama çok şükür bugün alanlarda direnerek yaşamlarını yitirenlerin, cezaevlerine düşenlerin, gözünü, elini kaybedenlerin bize teslim ettiği mirasla özgürleştirdiği alanlarda Newrozumuzu özgür bir biçimde kutlayabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

İşçi ve emekçinin sorunlarına dikkat çeken Akat Ata, yaşanan yolsuzluk olaylarına da değinerek şunları dile getirdi: "Paraları saymak için para sayma makinesi alıp yatak odasında saklayanlar var. Ama henüz parasını ay başında sayma şansı yakalayamamış işçi emekçi de var. Bu ülkede paraları ayakkabı kutularında saklayanlar da var. Ama ayakkabı ihtiyacı olup kendisine bir ayakkabı alamayan da var. Biz bu gerçeği biliyoruz. Ve diyoruz ki buradan hükümete sen işçinin sorununu işçiye rağmen çözemezsin, sen emekçinin sorununu emekçiye rağmen çözemezsin, öğrencinin, kadının sorununu kadınlara öğrencilere rağmen çözemezsiniz. Niye biliyor musun çünkü sen yıllarca Kürt'e rağmen Kürt'ün sorununu çözerim dedin. Ama çözemedin. Kürt halkı kendi çözüm sürecini önderliği ile beraber kendi geliştirdi. Kürt sorununda olduğu gibi işçi ve emekçilerin sorununda da bu devleti yönetenler bilsin ki işçiler ve emekçiler üretimden gelen güçlerini örgütlü alanlarda topluma indirgeyerek kendi çözüm süreçlerini yaşayacaklar. Ve o gün gelene kadar bilin ki biz sizin baskılarınıza boyun eğmeyeceğiz."

Yaklaşık üç yıldır zor şartlarda her türlü psikolojik baskıya rağmen hala 21 metrekarelik alanlarda yaşamlarını sürdürdüklerini belirten Van Anadolu konteynır kent sakinleri ise Van'ın ve bölgenin yıllardır barınma ve işsizlik gibi başlıca sorunların depremle birlikte bir kez daha gün yüzüne çıktığını ifade ettiler.

Van Anadolu konteynır kent sakinleri, depremde dünyanın birçok yerinden gelen paralarla ve 1999 yılından sonra ÖTV adı altında toplanan deprem vergileriyle yapılan afet konutlarının vatandaşa 75 bin ve 100 bin TL arasında kar amacıyla satıldığını belirterek depremde mağdur olan ailelerin depremden sonra tekrar mağdur edildiğini söylediler. CİHAN

Yorumlar