Baro Başkanı Gürkan: Dosyanın savcının elinden alınması kabul edilebilir değil

Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, "Bir soruşturma dosyasının savcının elinden alınmasının kabul edilebilir bir iş değildir.

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı Gürkan: Dosyanın savcının elinden alınması kabul edilebilir değil

Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, "Bir soruşturma dosyasının savcının elinden alınmasının kabul edilebilir bir iş değildir." dedi.

Baro Başkanı Gürkan, rüşvet ve yolsuzluk soruşturması hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Olayın hukukî bakımdan soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmiş olmasının bir ihlal olduğunu belirten Gürkan, "Bu bir suçtur. Soruşturmanın yürütülmesine müdahale edilmesi ayrı bir suçtur. İşinin hukuki boyutları bakımdan dosyaların savcıların elinden makul ve akla yatkın bir gerekçeler gösterilmeden alınması asla kabul edilemez şeylerdir, bir hukuk ihlalidir. Ama bütün bunların arkasında biz avukatları ilgilendiren tarafı işin hakikat nedir? Biz gerçeğin peşinde koşarız, bunu asla kaybetmemeliyiz. Bu pusulayı asla yitirmemeliyiz. Bunu yaparken de, hukuka uygun yollardan ilerlemeliyiz. Bugüne kadar rüşvet ve yolsuzluk soruşturması adı altında yürütülen ve yürütenlere karşı yürütülen işlemlerin çok büyük bir bölümü hukuk ihlali biçiminde gerçekleştirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Baro Başkanı Gürkan, hangi şartlarda olursa olsun hukuk ihlallerine karşı çıktıklarını vurgulayarak, "Şimdi bundan önce 'Sayın Savcım siz, Hrank Dink cinayetini soruşturması sırasında bazı polis şeflerini koruduğunuz yolunda kamuoyunda algı uyandı' demiyoruz. Hangi durumda yapılırsa yapılsın, kime karşı yapılırsa yapılsın ve kim tarafından yapılırsa yapılsın hukuk ihlallerine karşı çıkmaya devam ediyoruz. Sayın savcının elinden dosya alınabilir mi? Eskiden olsaydı Cumhuriyet Savcıları vardı, diğer savcılar Cumhuriyet savcı vekili olarak görev yapıyorlardı. Dolayısıyla herkes Cumhuriyet savcısına niyabeten görev yapıyordu. Ama şimdi öyle değil, yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nda farklı bir durum var. Sayın Turan Çolakkadı, daha önce de böyleydi diyerek aslında yanlış bir değerlendirme yapmaktadır. Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişikliğin farkında değildir. Bir dosyanın savcının elinden alınması kabul edilebilir bir iş değildir." şeklinde konuştu.

Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ilgili Gürkan şunları söyledi: "Bu meseleye gelince hiç üzerinde konuşulacak bir şey yoktur. Çok açık bir şekilde Kanuna aykırıdır. Anayasa’ya aykırıdır iddiasını öne sürüyor Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu. Anayasa’ya aykırı olsa bile Kanuna uygunsa kanunilik karineliğiyle bu yönetmelik uygulanabilir. Ama bu yönetmelik Kanuna aykırıdır. Anayasa'ya da aykırıdır fakat Kanuna da aykırıdır. Dolayısıyla o kadar açık ve ağır bir aykırılık vardır ki; biz buna yetki yönünden aykırılık diyoruz. Yok hükmündedir. Savcı dosyayı teslim etmeseydi, herhangi bir suç işlemez olmazdı." CİHAN

Yorumlar