Atık pil toplama oranı artıyor

Küresel ölçekte atık pil toplama oranı her geçen yıl artıyor.

Google Haberlere Abone ol
Atık pil toplama oranı artıyor

Atık yağlar bunun şeklinde doğanın en kocaman düşmanlarından bir tanesi bulunan atık pillerin toplanması meselesi için küresel ölçekte bir yükseliş söz konusu.

Amerika Çevre Koruma Ajansı'na göre, her sene Amerikalılar 3 milyardan çok pili çöpe atıyor. Bu da takribî 180 bin ton pil anlamına geliyor. Bu pillerin 100 bin tonu tekrar dönüştürülebilen ve doldurulabilen pillerden oluşuyor.

"Call2recycle.org" ağının internet sitesine göre, ABD ve Kanada, geçen sene 5 bin 400 ton atık pil ve cep telefonu topladı. Ağ, kurulduğu 1996 yılından bugüne kadar 45 milyon ton atık pil toplamış oldu.

Nüfusu 40 milyon dolayında bulunan ABD'nin Kaliforniya eyaletinde geçen sene 454 ton atık pil toplanırken, Türkiye'de bu rakam 555 ton sularında gerçekleşti.

Avrupa'da da duyarlılık artıyor

Avrupa'da ise atık pil meselesi için duyarlılık artıyor. Eylül 2012'de yüzde 25 sularında bulunan atık pil dönüşüm oranının Eylül 2016'da yüzde 45'e ulaşması bekleniyor. Bunda atık pillerin vahşi çöp depolama sahalarına dökülmesi yahut yakılmasının yasak olmasının tesirli bulunduğu anlatım ediliyor.

2012 verilerine göre, İsveç'te şahıs başı 16.6 kilogram, Norveç'te 15.1 kilogram ve Finlandiya'da 9.2 kilogram elektronik atık toplanıyor. Romanya şahıs başı 1 kilogram ile en az elektronik atık toplayan vatan durumunda.

Türkiye

Türkiye'de 2007'de 225 ton bulunan yıllık atık pil toplama miktarını geçen sene nedeni ile 555 tona çıktı.

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar, AA muhabirine yaptığı izahatda, Türkiye'de lazım atık pil lazım elektronik atık toplama meselesi için ilerleme olduğunu lakin daha katedilecek çok aşırı çok yol bulunduğunu anlatım etti.

Atık pil ve akümülatörlerin arka dönüşümü yardımıyla AB ülkelerinde milyonlarca avroluk bir yardım oluşturulduğunu anlatım eden Bahar, "Türkiye'de atık pil arka dönüşüm tesisi olmaması sebebiyle TAP şekilde atık pilleri bertaraf etmekle yetiniyoruz. Türkiye kendi atık pil arka dönüşüm tesisini kurmalı" dedi.

Bahar, şunları kaydetti:

"Taşınabilir türdeki atık pillerin arka dönüşümünün hedefleri, müşteri ortamları atık pillerden kaynaklanabilecek yararsız emisyonlardan korumak, ağır metallerin toprağa yahut suya karışmasını önlemek ve bilhassa pillerin bünyesindeki bir takım kıymetli metalleri arka dönüştürerek ekonomik yatırım yaratmaktır. Ama Türkiye'de bir arka dönüşüm tesisi olmaması sebebiyle biz işin sırf bertaraf kısmında kalıyoruz.

Taşınabilir türdeki atık pillerin arka dönüşümünden çinko ve çinko bileşikleri, manganez birleşikleri, ferromangan, ferronikel, nikel, kadmiyum ve kadmiyum birleşikleri, lityum, gümüş, kobalt ve kocaman kapasiteli birkaç tesiste de az miktarlarda seyrek toprak elementleri arka dönüştürülmektedir. Çinko-karbon ve alkali pillerde var cıva miktarının son derece azaltılması sonucunda, cıva ve cıva birleşiklerinin arka dönüşümü ehemmiyetini kaybetmiştir."

Bilinçlendirme ve toplama için Türkiye çapında 30'u büyükşehir olmak üzere toplam 527 belediye ile işbirliği şeklinde olduklarını söyleyen Bahar, belediyelerin yanı dizi tekno marketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize endüstri bölgeleri, okullar, Diyanet İşleri, Türk Silahlı Kuvvetleri, cezaevleri, oteller, Emniyet Genel Müdürlüğü ve PTT de kendileri ile işbirliği oluşturan kurumlar bünyesinde olduğunu söyledi.

Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geleceğin Türkiye'sinde atık pil kavramını yerleştirmek için çocuklarımıza, dolayısıyla okullarımıza kocaman görevler düşüyor. Her sene bulunduğu bunun şeklinde 2014-2015 mektep çağı için de Türkiye çapında bütün okullarda atık pil toplama kampanyası başlattık. Ödüllü atık pil yarışmasına gelen belde sayısı ve dolayısıyla, mektep sayısı artıyor. Okullardan atık pili belediyeler topluyor, her il kendi bünyesinde değerlendiriliyor ve her ilde enfazla atık pil toplayan 3 mektep tarafımızdan ödüllendiriliyor. Atık pil bilincinin en az bulunduğu yerler ise üniversiteler.

Geçen sene topladığımız 555 ton geçmiş yılları geçen bir rakam ama biz bu rakamın daha da artmasını istiyoruz. Türkiye'de ne yazık ki atık pil arka dönüşüm tesisi var değil. Bu sebeple yurdumuzda birleşen atık pillerin şarj edilmektedir olanları vatan dışındaki arka dönüşüm tesislerine gönderilmektedir. Diğer piller ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın izni ile bertaraf ediliyor."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar