Almanya’da özel okulda okuyanların sayısı artıyor

Eğitim seviyesi önemli bir dereceye sahip olan Almanya’da özel okullara giden öğrenci sayısında artış devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da özel okulda okuyanların sayısı artıyor

Eğitim seviyesi önemli bir dereceye sahip olan Almanya’da özel okullara giden öğrenci sayısında artış devam ediyor. Almanya genelinde toplam 5 bin 467 özel okul olduğu, bunların 3 bin 396’sının düz okul ve 2 bin 71 adedinin ise meslek okulları olduğu belirtildi. En kalabalık okul grubu yüzde 23 ile ilkokul olurken yüzde 15 Gymnasium ve yüzde 10 Realschule’nin eğitimlerine devam ettiği ifade edildi.

Özel okullarda ise yüzde 48'lik oranla en büyük grubu meslek liseleri oluşturuyor. Almanya genelinde toplam 11,3 milyon öğrenci okul eğitimi görürken bu öğrencilerin her onikincisine tekabül eden 942 bini özel okullarda eğitimlerini sürdürüyorlar.

Almanya’nın nüfus olarak en kalabalık eyaleti konumunda olan Kuzey Ren-Vestfalya'da ise nüfusuna oranla en çok özel okul mevcut. 158 bin 400 öğrencinin özel okullarda eğitim gördüğü KRV’de toplam öğrenci sayısı son yıllarda 3,8, özel okullarında yüze 3,6 oranında azaldığı ifade edildi. Genel anlamda 2000’li yıllar ile kıyaslandığında ise özel okuldaki öğrenci sayısı yüzde 7,3 oranında arttı.

Alman Özel okullar Birliği (VDP)’nin açıklamasına göre son yıllarda bu okullardaki eğitim görenlerin sayısı artmasına rağmen Almanya, Avrupa’daki komşu ülkelere kıyasla oldukça gerilerde. VDP, Almanya’da özel okul öğrencilerinin genel öğrencilere oranı yüzde 8,5 iken bu oranın İspanya’da yüzde 32, Fransa’da 18, Avusturya’da 12 ve Danimarka’da yüzde 11 olduğunu açıkladı. OECD ülkelerinde ise bu oran ortalaması yüzde 14. CİHAN

Yorumlar