Alevi dernek başkanları, Maraş olaylarının aydınlatılmasını istedi

Kahramanmaraş’ta 1978’de meydana gelen ve resmi kayıtlara göre 111 kişinin öldüğü 'Maraş olaylarının 35.

Google Haberlere Abone ol
Alevi dernek başkanları, Maraş olaylarının aydınlatılmasını istedi

Kahramanmaraş’ta 1978’de meydana gelen ve resmi kayıtlara göre 111 kişinin öldüğü 'Maraş olaylarının 35. yıldönümü anma etkinliği, polisin sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıllara göre sakin geçtiği gözlenen anma etkinliği, bu yıl ilk kez olayların yaşandığı Yörükselim Mahallesi'nde gerçekleştirildi. Türkiye’nin ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinden gelen Alevi dernekleri temsilcileri ve vatandaşlar, Türkçe ve Kürtçe basın açıklaması yaparak yaşanan olayların aydınlatılması istedi.

İlk olarak Kahramanmaraş Erenler Kültür Derneği önünde toplanan gurup, güvenlik güçlerinin kontrolünde gruplar halinde cemevi yapılması planlanan boş arsanın bulunduğu alanda toplandı.

Burada, Maraş olaylarını anma tertip komitesi adına basın açıklaması yapan Kahramanmaraş Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Müslüm İbili, “ Biz bugün ne yarayı kaşımaya, ne kin nefret duyguları körüklemeye ne de barış sürecine gölge düşürmek için toplanmadık. Biz bu gün burada 35 yıl önce bu topraklarda katledilen canlarımız anmaya ve anlatmaya geldik.” dedi.

Sorumluların bulunması ve yargılanmasını isteyen İbili, “Kaybettiğimiz canları saygıyla anıyoruz, bugün cemevimizin sembolik de olsa temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. 19 Aralık 1978’den bugüne kadar tam 35 yıl geçti. 1978 yılında Maraş’ta çeşitli ölüm şekilleriyle Alevisiyle, Sünnisiyle insanları katleden gerçek katillerin yargılanmasını sağlamak için katliam dosyalarının yeniden açılması, suçluların bulunması ve yargılanması sağlamak için buradayız. Ne yarayı kaşımaya, ne kin nefret duyguları körüklemeye ne de barış sürecine gölge düşürmek için toplanmadık. Biz bugün burada 35 yıl önce bu topraklarda katledilen canlarımız anmaya ve anlatmaya geldik. Amacımız ülkemizde bir daha bu tür vahşetler ve katliamlar yaşanmamasıdır. Bu nedenle burada yapmak istediğimiz barışçıl bir anma etkinliğidir. İnanıyoruz ki, Kahramanmaraş halkı da barış ve kardeşlik, hoş görü içerisinde ayrışmayı değil kucaklaşmayı arzu etmektedir. 1978 yılında ilimize sürülen kara lekeyi tüm Maraşlılar olarak silip atmalıyız.” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Maraş olaylarının bir numaralı sanığının devlet olduğunu iddia etti. Katliamın devlet eliyle organize edildiğini öne süren Bülbül, “Maraş katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur, bu suçun bir numaralı sanığı devlettir. Maraş katliamı devlet eliyle organize edilerek yürütülmüştür. Bugün maalesef aynı zihniyet bizi potansiyel suçlu olarak görüp, güya koruma adı altında bizim anma programı yapmamıza izin vermiyor.” şeklinde konuştu.

Açıklamanın bir bölümünü Kürtçe sürdüren Bülbül, şunları kaydetti: “Burada ötekileştirilen, kimliği inkar edilen Kürtler, Aleviler, devrimciler, demokratlar katledildiler. Biz bu ülkenin asli unsuruyuz, biz bu ülkeye sahip çıkacağız, Maraş’a, Türkiye’ye özgürlük, eşitlik, adalet gelene kadar bu mücadelemiz sürecek. Biz sayın yetkililere ifade ediyoruz. Şu anda ilin girişinde engellenenler, buraya gelse, hiçbir sorun yaşanmayacaktı. Ama orada maalesef sorun yaşanıyor. Tekrar yeniliyorum, Maraş katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur, bu suçun bir numaralı sanığı devlettir.”

İÇ İŞLERİ BAKANINI SUÇLADI

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, İçişleri Bakanı Muammer Güler'i anma etkinliğini engellemekle suçladı. Dönemin devlet yetkililerini de eleştiren Öker şöyle konuştu: “Ne kadar zulüm yaparlarsa yapsınlar zalimler karşısında asla teslim olmayacağız. Aleviler olarak 35 yıl önce kendi tarihimizden ders çıkardık, 35 yıl önce bu sokaklar kan gölüydü. İçişleri Bakanı bugün kendi çocuğunun yolsuzluğuyla, ahlaksızlığıyla uğraşırken, bizlerin 35 yıl sonra masumane bir şekilde burada canlarımızı anmamıza engel teşkil ediyor. Niye engel teşkil ediyor? Çünkü o katliamın bugün de devam ettirdikleri, zihniyet olarak aynı ideolojiye sahip oldukları için. Yüzlerce canımız Türkiye’nin dört bir yanından, sembolik olarak buraya gelmek üzere Maraş’ın girişinde engellendiler, ablukaya alındılar.”

“BİZ BURAYA TERÖR ESTİRMEYE GELMEDİK”

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise 21. yüzyılda Maraş’a girememenin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi. Yolların kesildiğini ve engellemelerle karşı karşıya olduklarını savunan Demir, “Bugün bütün il sınırlarında canlarımızın yolları kesilerek buraya gelmesi engelleniyor. Biz buraya terör estirmeye gelmedik, kimsenin canını yakmaya gelmedik. Sadece hakka yürüyen canlarımızı anmaya geliyoruz. Bu kadar zulüm, bu kadar işkenceyi biz hak etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından deyişler okundu, Yörük Selim Mahallesi'nde yapılması planlanan cemevinin temsili temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cem Evi Başkanı İsrafil Erbil, İsveç Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zeynel Özen ve Avusturya Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Ali Çankaya katıldı.

ÜST DÜZEY GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Öte yandan, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü, Maraş olaylarının yıl dönümü dolayısıyla şehir merkezinde ve ilçelerde üst düzey güvenlik önlemleri aldı. Kahramanmaraş’a çevre illerden gelecek gruplara yönelik Adana, Kayseri ve Gaziantep girişlerinde oluşturulan arama noktalarında otomobiller didik didik arandı. Yolculara kimlik kontrolü yapıldı. Polis helikopterinin de destek verdiği önlemlerde, 13 ilden gelen çevik kuvvet ekipleri görev aldı.

CİHAN

Yorumlar