Ahıskalı prematüre bebeğin cenazesinin rehin kaldığı iddiası

Ahıskalıların Haklarını Araştırma Merkezi Derneği İnegöl Şube Başkanı Mehmet Taş, 5,5 aylıkken özel bir hastanede dünyaya gelen Ahıskalı prematüre bebeğin sabah saatlerinde öldüğünü belirterek, 10 bin lira borç sebebiyle hastanede rehin kaldığını iddia e.

Google Haberlere Abone ol
Ahıskalı prematüre bebeğin cenazesinin rehin kaldığı iddiası

Ahıskalıların Haklarını Araştırma Merkezi Derneği İnegöl Şube Başkanı Mehmet Taş, 5,5 aylıkken özel bir hastanede dünyaya gelen Ahıskalı prematüre bebeğin sabah saatlerinde öldüğünü belirterek, 10 bin lira borç sebebiyle hastanede rehin kaldığını iddia etti. Türkiye’de 20 senedir zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Ahıska Türkleri, SGK Bursa İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Yaklaşık 200 kişi, Türk bayrakları ve pankartlar açarak, yağmur altında mağduriyetlerini dile getirdi.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Alihan, merhum Turgut Özal döneminde çıkarılan bir kanuna göre serbest ve iskânlı olarak Türkiye’ye geldiklerini, turist olmadıklarını söyledi. Alihan, “Biz defalarca soykırıma uğradık. Biz Türklüğümüzü koruyarak buraya geldik. Çocuklarımızı burada yaşatmak istiyoruz, medeniyetimizi yaşatmak istiyoruz. Sosyal güvencemiz yok, hastanelere gidemiyoruz. Emekliler maaş alamıyor, 5-10 yıl kimlik bekliyorlar. Kimlik aldıktan sonra bu insanları kim çalıştıracak? Bu insanlar 30-40 yıl Sibirya kamplarında çalışmış, ellerinde evrakları var. Sorçlanmayla bizi emekli edin diyoruz.” şeklinde konuştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e seslenen Alihan, “Biz sizin bir parçanızız. Siz de Ahıskalı Türksünüz, dertlerimizi biliyorsunuz. Biz borçlanmayla emekli olmak istiyoruz, parasını ödeyerek emekli olmak istiyoruz. Bu yaştan sonra bize kim bakacak? Bu ihtiyarlar ne yapacak? Biz buraya çıkmaya mecbur kalıyoruz. Utanıyoruz bunu yapmaya ama evimize gidemiyoruz, çocuklarımızın yüzüne bakamıyoruz. Üç nesil kırıldı, gelecek neslimizi saklayalım diye buralara geldik.” dedi. Türkiye’de 5 bin Ahıskalının emeklilik hakkı beklediğini, Bursa’da da 2 binin üzerinde olduğunu belirten Paşa Alihan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başbakan ile beş defa görüştük; Faruk Çelik Bey'le dört defa, Fatih Acar Bey'le üç defa görüşme yaptık. 'Evrakları hazırlayın, noter tasdikli getirin.' dediler. Biz hazırladık hepsini. Aradan bir sene geçti, 168 adamımız öldü. Biraz daha beklesek, emekli kimse kalmayacak. Bugün de iki cenazemiz var. Biz Türkiye’de stres altında hayatlarımızı kaybediyoruz. Biz çalışmak istiyoruz. Şu an 120 doktorumuz hazır duruyor, parklarda oturuyor, çalışmıyorlar. Niye? Diploma denkliği verilmiyor ama Yunanistan’dan doktor getiriliyor. Biz Türkçe de biliyoruz, iyi doktorlarız, bizi çalıştırsanız olmaz mı?”

'5,5 AYLIK BEBEĞİN CESEDİ HASTANEDE REHİN'

Dernek Şube Başkanı Taş ise Ahıskalı 5,5 aylık bir bebeğin hastanede rehin olduğunu söyledi: “Şu an burada özel bir hastanede, 5,5 aylık doğan prematüre bir bebek sabah vefat etti. 10 bin TL masraf çıktı. Bu insan, bunu neyle ödeyecek? Bu insan şu an hastanede rehin. O bebek, o cenaze, 680 gr. bebek şu an özel bir hastanede. Biz valilikle konuştuk, İl Sağlık Müdürlüğü ile konuştuk, kaymakamlıkla konuştuk fakat net bir 'olur' cevabı alamadık. Çaresiz kalmışlar, ya düşünün bu insanlar ne yapacak? Çocuk ağlıyor, gencecik bir çocuk, hiçbir sosyal güvencesi yok.” CİHAN

Yorumlar