Afyonkarahisar'da tıbbi aromatik bitki yetiştirilecek

Afyonkarahisar’da vatandaşlar 45 bin metrekare alanda kurulan ve 5 milyon 300 bin liraya malolan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi'nde üretime yönelik bitki yetiştirecek.

Google Haberlere Abone ol
Afyonkarahisar'da tıbbi aromatik bitki yetiştirilecek

Afyonkarahisar’da vatandaşlar 45 bin metrekare alanda kurulan ve 5 milyon 300 bin liraya malolan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi'nde üretime yönelik bitki yetiştirecek. Merkezde, vatandaşlara bu bitkilerin nasıl yetiştirildiği hakkında teknik bilgiler verilecek.

Bütün enerjisini kendi kendine üretebilecek olan, kendisini ısıtıp, soğutup, aydınlatıp, havalandırırken hiçbir enerji bedeli ödemeyecek olan Afyonkarahisar Tıbbi Bitkiler Merkezi bu alanda Türkiye’de açılan ilk uygulama olacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada ormanlarda üretilen tıbbi ve ıtri bitkilerin yaklaşık olarak yüzde 90’ının hammadde olarak ihraç edildiğini söyledi. Eroğlu, bu ürünlerin en büyük problemi olan ihraç meselesini çözmek için daha fazla istihdam ve daha fazla katma değer oluşturmak için geçen yıl bir çalışma başlattıklarını belirtti. Eroğlu, "Afyonkarahisar'daki çalışmaları bizim bakanlığımız yürütecektir. İki aşama içerisinde gerçekleşen bu çalışmanın ilk aşaması; ‘kendi ürününü kendin üret’ şeklinde olacaktır." dedi.

Kurulacak olan küçük tesislerde, kişinin tıbbi ve aromatik bitkisini kendisinin üreteceğini ifade eden Eroğlu, "Böylece parfüm, kolonya, krem ve kozmetik ürünlerini elde etmiş olacak. Bu ürünlerin seri üretim alanı olan ikinci aşamada ise, odun dışı orman ürünlerinin, mamül ürünlerine dönüştürülmesi için tesis aşaması yer alacaktır." diye konuştu.

Veysel Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar’da inşa edilen, 53 milyon 780 bin liralık yatırım tesislerin 11 Aralık 2013 tarihinde hizmete alınacağını, 8 barajın toplam 22 bin 633 dekar tarım arazisini su ile buluşturacağını anlattı.


CİHAN

Yorumlar