‘Adana’daki asansörlerin yüzde 87’sinde olumsuzluk var’

Adana Asansörcüler Derneği Başkanı Ümit Özlü, ilde 10 binin üzerinde asansör bulunduğunu söyleyerek, bu asansörlerin yüzde 87’sinde olumsuzluk olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
‘Adana’daki asansörlerin yüzde 87’sinde olumsuzluk var’

Adana Asansörcüler Derneği Başkanı Ümit Özlü, ilde 10 binin üzerinde asansör bulunduğunu söyleyerek, bu asansörlerin yüzde 87’sinde olumsuzluk olduğunu belirtti.

Adana Sanayi Odası’nda yapılan 2012/2013 Yılı Asansör Gözetim ve Muayene Hizmeti Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Ümit Özlü, sektörde yaşanan en büyük sorunun ara eleman sıkıntısı olduğunu söyledi. Özlü, üniversite, meslek yüksek okulu ve meslek liselerinde sektörle ilgili sınıflar olması gerektiğini anlattı. Sektördeki olumsuz ürünlerin tekrar standartlara uygun hale getirilebilmesi için kalifiyeli elemanın şart olduğunu ifade eden Özlü, “Bununla ilgili Adana Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği olarak İş-Kur, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ortak konsorsiyum yaptık. Yeşilevler Endüstri Meslek Lisesi’nde asansör sektöründe ustaların yetiştirilebilmesi için bir girişimde bulunduk. Sanayi Odası da bize yardımcı oldu bu konuda. Çünkü mevcut asansörlerin revize edilebilmesi, standartlara uygun hale getirilebilmesi için ara elemanın önemi çok büyük. Mevcut ara elemanlarla da bunların çözümü oldukça sıkıntılı bir durum ortaya getirmektedir.” dedi.

Belgeli firmaların kontrolünün yanında belgesiz firmaların da kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Özlü, “Yani esnaf ve sanatkârlar odasından alınan belge ile ya da maliyeden alınan bir vergi levhası ile asansör sektörüne girilemeyeceğinin bilinmesi gerekiyor. TSE’nin yapmış olduğu uygulama ile hizmet yeterlilik belgesi alabilmesi için C belgesi standardının getirilmiş olmasından memnunuz. Çünkü önceden ustalık belgesiyle birlikte veya makine veya elektrik mühendisliği seminerleri ile her yerden alınabiliyordu. Bu da çoğu firmanın belgesiz çalışmasına sebep olabiliyordu.” diye konuştu.

TSE Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Özdeniz de sorunların çözümü için bir kalite, standart anlayışı, bir kalite bilinci arttırılması, standardizasyon yaşantısı tarzında dikkate alınması, bunların takip edilmesi, uygulanması, uygulatılması, izlenmesi, ölçülmesi ve analiz edilmesi çok büyük önem arz ediyor. Biz 1,5 yıllık süre içerisinde Çukurova’da kalite bilincinin arttırılması için Çukurova’da Kalite Etkinlikleri altında eğitimler düzenledik. Bin 500 kişiye eğitim verdik, bin 200 sertifika verdik. Bugün Avrupa’daki standartların yüzde 98’i Türk standardıyla entegre edilmiş ve uyumlaştırılmış standartlardır.” ifadelerini kullandı.

Adana Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdoğan Şire ise TSE’nin bir yıldır asansör konusunda muayene hizmetlerine başladığını ve bu muayenelerde yüzde 62 olan olumsuzluk oranının yüzde 19’lara düştüğünü söyledi.
CİHAN

Yorumlar