Adana Baro Başkanı Çıtırık: Yeni bir avukatlık yasası ve anayasaya ihtiyaç var

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, yeni bir avukatlık yasası ve anayasaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Adana Baro Başkanı Çıtırık: Yeni bir avukatlık yasası ve anayasaya ihtiyaç var

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, yeni bir avukatlık yasası ve anayasaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Çıtırık, 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Avukatlar Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, "Savunmanın şekli unsur olarak görüldüğü, yok sayıldığı, hakim ve savcı keyfiyetinin artmasıyla mesleğimizi yerine getirirken zorlandığımız bir dönemi yaşamaktayız." dedi. Avukatlar hakkında yapılan gözaltılar, tutuklamalar, Avukatlık Yasası’na uygun olmayan büro ve ikamet aramalarının doğrudan mesleğin özüne saldırı niteliği taşıdığını ifade eden Çıtırık, sorunlarının her geçen gün daha da arttığını vurguladı. Yasal düzenlemelerle mesleğin alanının daraltıldığı bildiren Çıtırık, hukuk fakültelerinin artırıldığını; ancak eğitimin içeriği ve uygulamada niteliğin sağlanamadığına dikkat çekti.
Avukatların sorun çözen değil, sorun olarak görüldüğünü ve dosya ile özdeşleştirildiğini dile getiren Çıtırık, vekalet ücretinin tahsilinde yaşanan sıkıntılar, avukatlar üzerindeki vergi yükünün ağırlaşması, sosyal güvenlik şemsiyesinden yeterince yararlanılmaması gibi nedenlerle mesleğin ciddi bir gerileme içerisinde olduğunu savundu.

Üç bin yıllık köklü geçmişe sahip bir mesleği yürüttüklerini ifade eden Çıtırık, şöyle devam etti: "Mesleğin, toplumsal algılanmasındaki değişikliği, yine biz avukatlar eliyle olacaktır. Mesleğimizin çıtasını yükseltmek temel görevlerimizden birisidir. Yeni bir Avukatlık Yasası’na her zamankinden daha çok ihtiyacımız bulunmaktadır. Toplumsal uzlaşma metinleri olması gereken anayasalarımız daha çok darbe ürünleri olup, dönemin anlayışını hâkim kılmaktadır. Üzerinden 32 yıl gibi uzun bir zaman geçen, 17 kez değişikliğe uğrayan; tabir yerindeyse yamalı bohça haline getirilen 1982 Anayasası, her geçen gün gelişen toplumsal talepleri karşılayamamakta. Siyasi partiler, yeni bir metin üzerinde uzlaşma sağlayamamakta. Anayasa sorununun, en geniş katılımlı ve kimsenin yok sayılmadığı bir anlayışla hazırlanarak çözülmesi gerekir."
CİHAN

Yorumlar