180 sahte reçeteye 36 yıl hapis, 45 bin lira para cezası

Eskişehir'de 'sahte reçete' davasında aralarında doktor, eczacı ve ilaç mümessillerinin bulunduğu 8 kişiye hapis ve para cezası çıktı. Mahkeme, sahte reçete tanzimi ile kendilerine muayene olmayan hastalar adına reçete düzenledikleri ve ilaç...

Google Haberlere Abone ol
180 sahte reçeteye 36 yıl hapis, 45 bin lira para cezası

Eskişehir'de 'sahte reçete' davasında aralarında doktor, eczacı ve ilaç mümessillerinin bulunduğu 8 kişiye hapis ve para cezası çıktı. Mahkeme, sahte reçete tanzimi ile kendilerine muayene olmayan hastalar adına reçete düzenledikleri ve ilaç mümessilleri aracılığı ile eczaneden bu ilaçları reçete ettirerek SGK'yı zarara uğrattıkları iddia edilen doktor, eczacı ve ilaç mümessillerin her birine dolandırıcılıktan 3'er yıl 1'er ay, sahtecilikten ise 1'er yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Ayrıca mahkeme sanıkların her birinin 3 bin lira ile 16 bin lira arasında değişen oranlarda adli para cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi.

2011 yılında Eskişehir ve çevresinde bazı doktor, eczacı ve ilaç mümessillerinin muayene olmayan kişilere yönelik 'sahte reçete' hazırlayarak haksız kazanç elde ettikleri yönündeki ihbar üzerine polis ve savcılık çalışma başlattı. Uzun süren planlı çalışma sonunda, bazı doktorların sahte reçete tanzimi ile kendilerine muayene olmayan hastalar adına reçete düzenledikleri ve ilaç mümessilleri aracılığı ile eczaneden bu ilaçların reçete ettirildiği belirlendi. Doktor, eczacı ve ilaç mümessillerinden oluşan 16 şüpheli hakkında Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 'evrakta sahtecilik ve kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık' suçundan hapis istemiyle dava açıldı.

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Hakim karşısına çıkan doktor, eczacı ve ilaç mümessilleri haklarındaki iddiaları kabul etmedi. Mahkemede kendilerini savunan doktorlar, yılda binlerce hastayı muayene ettiklerini, muayeneye gelen hastaların kimlik kontrolünü yapma zorunlulukları olmadığını, yazılan ilaçların teşhise uygun olduğunu, bu işten kendilerinin herhangi bir çıkarlarının olmadığını savundu. Sanık avukatları ise müvekkillerinin beraatlarını istedi.

Tarafları dinleyen mahkeme, 'kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik' suçlarından yargılanan 7 doktor, 1 eczacı, 3 eczane çalışanı ile 5 ilaç mümessili hakkında 13. celsede kararını açıkladı. Mahkeme, sağlık çalışanlarının yargılandığı söz konusu davada 2008, 2009, 2010 yıllarına ait düzenlenen 180 adet reçetenin sahte olarak düzenlendiği ve dönemin parasıyla 16 bin lira kamu zararı oluştuğuna hükmetti. Mahkeme, 8 sanık hakkında ise kesin suç delili oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Mahkeme aralarında doktor, eczacı ve ilaç mümessilinin de yer aldığı A.T., B.G., B.S., A.İ., R. Ş., E.C. H.T. ve B.Ş. isimli sanıkların her birine evrakta sahtecilikten 3'er yıl 1'er ay, dolandırıcılıktan ise birer yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca sanıklardan A.T.'ye 6 bin, B.G.'ye 5 bin 300 lira, B.S.'ye 5 bin 600 lira, A.İ.'ye 3 bin lira, R. Ş.'ye 3 bin lira, E.C.'ye 6 bin 600 lira ve H.T.'ye 16 bin lira adli para cezası verdi.

Mahkeme, sanıkların cezalarının bazılarında 5 yıl süreyle denetimli serbestlik kapsamına alırken, bazılarında ise ertelemeye gitmedi. Sanıklar, verilen cezayı Yargıtay'a taşıyarak, temyiz başvurusunda bulundu.

CİHAN

Yorumlar