"Padişahlar, Tuğra ve Paraları" sergisi

- Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: - "Bilgi toplumuna uyum sağlayarak araştırmacılarımıza daha verimli ve daha hızlı bir hizmet sunma gayretinde olan Milli Kütüphane basılı eserlerin dışında teknolojik imkanları da kullanarak hizmet ağını tüm Türkiye'ye yayma çabasındadır" - "Milli Kütüphane koleksiyonunun en önemli bileşenleri 27 bin 548 el yazması kitap, 1928 harf inkılabı öncesine ait 88 bin Türkçe kitap, bin 241 cilt Latin harfli nadir matbu kitaplar"

Google Haberlere Abone ol
"Padişahlar, Tuğra ve Paraları" sergisi

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Bilgi toplumuna uyum sağlayarak araştırmacılarımıza daha verimli ve daha hızlı bir hizmet sunma gayretinde olan Milli Kütüphane basılı eserlerin dışında teknolojik imkanları da kullanarak hizmet ağını tüm Türkiye'ye yayma çabasındadır." dedi.

Bakan Avcı, Milli Kütüphane Sergi Salonunda, el yazması Kur'an-ı Kerimler ve Fahreddin Yanova'nın "Padişahlar, Tuğra ve Paraları" sergisinin açılış töreninde, Türk coğrafya ve kültüründe, hakikatın özünün söz, sanatın özünün ise yazı olduğunu belirtti.

Hat, minyatür, ebru ve çini gibi kendine özgü bir çok sanatın en güzel eserlerini bu topraklarda verdiğine işaret eden Avcı, hat sanatının son yıllarda rağbet görmeye başladığını dile getirerek, geçmişte yasaklanan bir çok çalışmanın bugün artık her düzeyde ilgi gördüğünü bildirdi.

Hatın, sadece güzel yazı olarak algılansa da çıkış noktası itibarıyla asıl cazibesini "Kitab-ı Kerim"in en güzel ve görkemli şekilde gözler önüne serilmesinden aldığını vurgulayan Avcı, "Kur'an-ı Kerim Mekke'de nazil oldu, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıya döküldü" denildiğini anımsatarak, hat sanatının doğumu ve gelişiminin bu topraklarda yaşandığını ifade etti.

Avcı, günümüzde de çağdaş hat sanatının tüm dünyada Türkiye merkezli olarak geliştiğine dikkati çekerek, sergideki el yazmalarının, teknolojinin gelişmesiyle değeri hiçbir zaman kaybolmayan tam aksine yıllar geçtikçe daha da değerlenen eserlerden oluştuğuna işaret etti.

11 gün boyunca sergilenecek el yazması Kur'an-ı Kerimlerin ilim irfan sahibi alimler tarafından yazılmış cevher niteliğinde şaheserler olduğunu vurgulayan Avcı, meraklıların yanı sıra gençleri, öğretmen ve öğrencilere sergiyi gezmelerini tavsiye etti.

Fahreddin Yanova'nın Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi atölyesinde ürettiği eserleri el yazması eserlerle birleştirerek bu sanat dallarına bir kez daha katkı sağladığını belirten Avcı, Yanova'ya teşekkür etti.

- "Milli Kütüphane, milli bilgi ağının merkezi"

Bakan Avcı, sergiye ev sahipliği yapan Milli Kütüphaneye de değinmek istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünlerde Milli Kütüphane çok yalan yanlış haberlere konu oluyor, onun için Milli Kütüphanenin ne olduğunu, olmadığını bir kez de Kültür ve Turizm Bakanı olarak vurgulamak istiyorum. Milli Kütüphane memleketimizin kültür ve sanatını yansıtan sayısız esere ev sahipliği yapmasının yanı sıra milli bilgi ağının merkezi haline gelmiştir. Milli Kütüphane, koleksiyonunda bulunan zengin içeriğiyle araştırmacılara, akademisyenlere, bilim adamlarına ve bütün okuyuculara yenilikçi bir anlaşıyla 8 ayrı okuma salonunda hizmet veriyor. Milli Kütüphane koleksiyonunun en önemli bileşenleri 27 bin 548 el yazması kitap, 1928 harf inkılabı öncesine ait 88 bin Türkçe kitap, bin 241 cilt Latin harfli nadir matbu kitaplar. Ayrıca burası derleme kütüphanesi olduğu için sürekli yeni yayınlarla besleniyor."

Osmanlı dönemine ait ilk ansiklopedik eser olan, Bedr-i Dilşad'ın 1428'te yazdığı Murad-Name, Osmanlı'da eski harf döneminde basılmış olan Vankulu Lügati ve Katip Çelebi'nin çok önemli eserlerinin Milli Kütüphane koleksiyonunda yer aldığını ifade eden Avcı, şunları kaydetti:

"Bilgi toplumuna uyum sağlayarak araştırmacılarımıza daha verimli ve daha hızlı bir hizmet sunma gayretinde olan Milli Kütüphane, basılı eserlerin dışında teknolojik imkanları da kullanarak hizmet ağını tüm Türkiye'ye yayma çabasındadır. Kur'an-ı Kerim'in yeryüzünü şereflendirdiği bu mübarek ramazan ayında bu etkinliğin gerçekleşmesi ayrıca hepimiz için ayrı bir anlam taşıyor."

Yorumlar