Nesli tükendi sanılan "kayalık gerbili" kapana düştü

- Türkiye'de 22 yıldır görülmeyen ve "nesli bitti" sanılan, kuyruğu vücuduna göre uzun ve püsküllü bir kemirgen olan "kayalık gerbili" türü fare, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesince yürütülen proje kapsamında araziye yerleştirilen kapanlar sayesinde tespit edildi - Prof. Dr. Sözen: - ''Bu türün Türkiye'de neslinin tükendiğini düşünüyorduk, tekrar bulunca çok sevindik''

Google Haberlere Abone ol
Nesli tükendi sanılan "kayalık gerbili" kapana düştü

HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Coğrafi konumu ve iklim özellikleri dolayısıyla birbirinden farklı çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Hatay'da yapılan çalışmalarda, Türkiye'de 22 yıldır görülmediği için nesli tükendi sanılan "kayalık gerbili" (Gerbillus dasyurus) türü fareye rastlandı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesince ''Çizgili Sırtlanların Yaşam Alanlarının ve Ekolojilerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında araziye foto kapan ve kapan yerleştirilmesi sayesinde, Türkiye'de neslinin tükendiği düşünülen fare yeniden kayıt altına alındı.

Projenin bilimsel danışmanı Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'ın Kırıkhan ilçesi yöresinde yaşayan türleri belirlemek için araziye, ısıya ve harekete duyarlı, görüntü ve fotoğraf kaydı yapabilen foto kapan yerleştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bölgede bulunduğu söylenen ve daha önce de görüntülenen çizgili sırtlan, vaşak, dağ ceylanları, karakulak gibi türlere yönelik çalışma kapsamında, bu hayvanların beslendiği daha küçük hayvan türlerinin tespiti için de bazı yerlere 120 civarında fare kapanı yerleştirdiklerini ifade eden Sözen, çalışmanın daha başında olmalarına rağmen ilk gün büyük bir sürprizle karşılaştıklarını belirtti.

Sözen, şunları kaydetti:

''Daha birinci gün şaşırtıcı bir olayla karşılaştık. Küçük sevimli bir kemirici olan 'kayalık gerbili'ni (gerbillus dasyurus) kurduğumuz kapanda bulduk. Bu türün daha önce tek kaydı 1994 yılında yine bizim ekibimiz tarafından Kilis bölgesinde yapılmıştı. 22 yıldır aynı türün örneklerini başka hiçbir yerden alamamıştık. Hatta, ilk tespit ettiğimiz Kilis bölgesinde bile petrol arama sondajları nedeniyle bir daha rastlamadık. Bu türün Türkiye'de neslinin tükendiğini düşünüyorduk. Bu türü tekrar bulunca çok sevindik.''

- Gözleri büyük ve püsküllü kuyruğu var

Tespit edilen kemirgenin genetik çalışmasını yapacaklarını ve ne tür olduğunun tam olarak ortaya konulacağını belirten Sözen, geceleri aktif olan bu kemirgenin karanlıkta gözlerinin çok büyüdüğünü, arka bacaklarının uzun olduğunu, kuyruğunun ise uzun ve püsküllü yapısıyla dikkati çektiğini kaydetti.

Kırıkhan ilçesinin biyolojik çeşitlilik açısından çok önemli bir yer olduğunun altını çizen Sözen, daha önce bu bölgede dağ ceylanlarının varlığının tespit edildiğini, bulunan yeni kemirgenin de yaşadığı tek bölgenin burası olduğunu vurguladı.

Sözen, bu alanın korunması gerektiğini, kurulan foto kapanlarla keşfedilmemiş yeni türleri listeye eklemeye devam edeceklerine inandıklarını dile getirdi.

- "Hatay Türkiye'nin Afrikası"

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç de bünyesinde barındırdığı flora ve fauna çeşitliliği bakımından Hatay'ın "Türkiye'nin Afrikası" olduğunu söyledi.

Hatay'daki biyolojik çeşitliliği belirlemek amacıyla hazırladıkları proje kapsamında Aksa Enerji'nin ekipman desteğiyle 20 foto kapanı bölgeye yerleştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Öğünç, bunların 2 ay arazide kalacağını, görüntü ve fotoğraf kaydı yapacağını kaydetti.

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Yürütücüsü Meltem Ünal da daha önce dağ ceylanlarının tespit edildiği alanda yaptıkları çalışmanın yeni türlerin tespiti açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Yorumlar