Tanıtma eski Genel Müdürü Taşbaşı: Turizm tanıtımları özel sektöre devredilsin

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Tanıtma Genel Müdürlüğü yapan İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, tanıtım işlerinin özel sektöre devredilmesi çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Tanıtma eski Genel Müdürü Taşbaşı: Turizm tanıtımları özel sektöre devredilsin

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Tanıtma Genel Müdürlüğü yapan İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, tanıtım işlerinin özel sektöre devredilmesi çağrısında bulundu. Turizmde pazarlama ayağının büyük önem taşıdığını vurgulayan Taşbaşı, “Dünya, tanıtımı bir pazarlama olarak görmeye başladı. ABD gibi gelişmiş ülkelerde devlet, tanıtım işine girmez. Tanıtım, sektörün biraraya geldiği turizm birlikleri vasıtasıyla ya da özel sektör tarafından bizzat yapılır. Az gelişmiş ülkelerde ise bakanlıklar tarafından yürütülür. Bu ülkelerin birçoğunda da turizm bakanlıkları eliyle yapılır. Umut ediyorum ki Turizm Bakanlığı tamamen kaldırılır, bu işler özel sektöre devredilir. Türkiye’de özel sektör sadece kendi tesislerinin tanıtımını yapıyor, Türkiye turizmi tanıtımıyla ilgili bir şey yapmıyorlar.” dedi.

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi'nin katkılarıyla düzenlenen “Tanıtımda Yeni Yaklaşımlar” konulu panelde Türkiye turizmi, tanıtım stratejileri ve İzmir turizmi masaya yatırıldı.

‘DİZİ FİLMLERİN ÜLKE TANITIMINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR ROLÜ VAR’

Panelin oturum başkanlığını yapan İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, akademik çalışmalarında tanıtımda dizi filmlerin önemli rolü olduğunu gördüğünü söyledi. ABD'de tanıtımları bir kurum ya da kuruluşun yapmadığını aktaran Prof. Dr. Demir, “ABD'ye gidecek kişiler, bu ülkeye gitme kararını seyrettikleri filmlerden yola çıkarak veriyor.” şeklinde konuştu. Dizi filmlerin ülke tanıtımlarında çok önemli bir rol oynadığını vurgulayan Demir, “Örneğin Paris'i tanıtan bir tanıtım göremiyoruz belki ama kişiler Paris'e gitmek istiyor, izledikleri filmlerden etkileniyor. Disneyland'ı filmlerde görüyoruz, filmler bir merak uyandırıyor.” diye konuştu. İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Attila Acar da Akdeniz ülkelerinin turizmden aldıkları payın oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek, aynı bölgedeki Türkiye’nin pastadan yeteri kadar faydalanamadığını dile getirdi.

‘İZMİR, TURİZM TİCARET İKİLEMİ ARASINDA’

Vali Yardımcısı Taşbaşı ise İzmir'in turizmde istediği yere gelememesini ele aldı. İzmir'de sezonun çok kısa olduğunu, bu sebeple turizme yeteri kadar önem verilemediğini ifade eden Taşbaşı, “En önemlisi İzmir'i yönetenlerle yaşayanların, İzmir’in turizm kenti mi yoksa ticaret kenti mi olduğunun ayrımını yapamaması. Bu ikilem yüzünden turizme yeteri kadar önem verilemedi. Bodrum'daki, Marmaris'teki yatak sayısı İzmir'den daha fazla. İzmir'in gerek yerel yöneticileri gerek sektör ve kamu yöneticileri biraraya gelip bir sinerji yaratamıyor. Turizm, topyekûn bir seferberliği gerektirir. Bir tarafı olmazsa olmuyor.” dedi.

‘ÜLKELER TANITIM FAALİYETLERİNİ ASKERÎ BİR HAREKÂT GİBİ DÜZENLİYOR’

Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sabah Balta da tanıtımda dijital uygulamaların ön plana çıktığı bir süreç yaşandığını ifade ederek, “Tanıtım ön plana çıktığı için şirketler ve ülkeler, tanıtım faaliyetlerini askerî bir harekât gibi düzenliyorlar. Rakiplerine nasıl taarruz edeceklerini, kendi mevzilerini nasıl koruyacaklarını öğrenmeye çalışıyoruz. Müşteri üzerinde kontrolü ele geçirme çabası görüyoruz. Bu yüzden tanıtım stratejimizin, rakiplerimizi takip ederek sürekliliğinin olması gerekmektedir.” diye konuştu.

İKÇÜ Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zafer Öter ise Türkiye'nin tanıtımla ilgili yaşadığı problemlere değinerek, “Yurtdışından baktığımızda, Türkiye'nin yerinin halen bilinmediğini görüyoruz. 'Ortadoğu’da mısınız? Hangi alfabeyi kullanıyorsunuz?' gibi kafa karışıklığı yaşadıklarını gösteren cümlelerle karşı karşıya kalmaktayız. Demek ki hâlâ bir algı eksikliği yaşanıyor.” dedi.

‘BROŞÜRLER İŞLEVSEL DEĞİL’

İzmir Rehberler Odası Başkan Yardımcısı Serdar Çelenk, yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda rehberlerle bakanlığın iç içe çalışması gerektiğini, yazılı materyallerden ziyade dijital olguların tanıtımda yoğun olarak kullanılması gerektiğini söyledi. Çelenk, “Çok broşür basıyoruz. Artık kâğıt broşürler işlevsel değil. Bütün fuarlarda gördüğüm, ziyaretçiler bu broşürleri fuardan çıkarken çöpe atıyor. Bu anlamda günün koşullarını gözönüne alarak elektronik ortamda, değişik sosyal ağlar vasıtasıyla elektronik mecralarda bence daha etkin bir tanıtım olur.” şeklinde konuştu.

İzmir Kalkınma Ajansı Kurumsal İletişim Sorumlusu Nazlı Kayı ise EXPO'yu kaybeden şehrin, yaşadığı deneyimlerle önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi. Kayı, İzmir'le ilgili özel bir web portalı oluşturulduğunu, bunun tanıtıma ciddi katkı sağlayacağını ifade etti. CİHAN

Yorumlar