Suiistimal vakaları şirketlerde yıllık ortalama 140 bin dolar kayba yol açıyor

Şirketlerin ortalama yıllık gelirlerinin yüzde 5’ini suiistimal sebebiyle kaybettikleri belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Suiistimal vakaları şirketlerde yıllık ortalama 140 bin dolar kayba yol açıyor

Şirketlerin ortalama yıllık gelirlerinin yüzde 5’ini suiistimal sebebiyle kaybettikleri belirtildi. Bilgi güvenliğinin iyi yönetilmediği durumlarda köklü şirketlerin bile birikimlerini kısa sürede yitirmelerine neden olacak risklere yol açabileceği kaydedildi.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde 'Deloitte sohbetleri' kapsamında, sanayicilere yönelik, 'finansal dönüşüm, yönetim destek hizmetleri, yabancıların vergilendirilmesi ve şirketlerde suiistimal, bilgi güvenliği' konulu 5 ayrı panel düzenlendi.

AOSB Seyhan Salonu'nda yapılan toplantının açılış konuşmaları Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Ortağı Serdar Aksoy ve Deloitte Türkiye TTK Hizmetleri Lideri Ali Çiçekli tarafından gerçekleştirildi. Toplantının ‘Finansal Dönüşüm’ başlıklı ilk panelinde CFO’ların “CEO’ların sağ kolu” ve diğer iş birimlerinin stratejik iş ortağı olarak ön plana çıktığı bu dönemde atmaları gereken adımlar, uygulamaları gereken stratejiler ve süreçler Deloitte Türkiye CFO Hizmetleri Lideri Cem Sezgin ve DeFACTO Mali İşler Direktörü Cem Tok tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Finansal dönüşümde doğru süreçlerle yapılandırılmış teknolojik altyapıya sahip olmanın öncelikli rol oynadığı belirtilen panelde, kurum içindeki kaynaklarla günün ancak bir yere kadar yakalanabildiği vurgulanırken, mutlaka dışarıdan ‘doğru’ danışmanlık hizmetinin alınması gerekliliği üzerinde duruldu. Panelde ayrıca doğru danışmanlık hizmetinin alınabilmesinin ön koşulu olarak, önce içeride iyi bir analiz yapılmasının, istenilenin ne olduğunun ortaya koymasının büyük önem taşıdığı kaydedildi.

Marks and Spencer Finansal İşler Müdürü Ünsal Erdoğan ve Deloitte Türkiye Yönetim Destek Hizmetleri Lideri Erdal Dinçtürk’ün yer aldığı günün ikinci panelinde “Yönetim Destek Hizmetleri” konusunda şirketlere sağlanan faydalar, bu alandaki uygulamalardan bilfiil yararlanan Marks and Spencer Finansal İşler Müdürü’nün tecrübeleri ışığında katılımcılarla paylaşıldı.

DuPont Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Ücretlendirme ve Yan Haklar Müdürü Sibel Toker ve Deloitte Türkiye Gerçek Kişilerin Uluslararası Görevlendirilmesi Hizmetleri Lideri Gülfer Irmak’ın yer aldığı panel de ise “Yabancıların Vergilendirilmesi” konusu ele alındı. Panelde kurumların faaliyet gösterdikleri pazarları genişletmek ve sürekli büyüme sağlayabilmek için, daha fazla insan kaynağının; etkili, verimli ve esnek bir şekilde coğrafi sınırlar arasında dağılımına ihtiyaç duydukları paylaşıldı. Panelde, başarılı bir global operasyon için uluslararası görevlendirme politikalarının, rekabetçi ücretlendirme programlarının, maliyet kontrol tekniklerinin ve global mevzuat uyum süreçlerinin arasında etkili bir denge kurulması gerektiğinin altı çizildi. Öte yandan İnsan Kaynakları bölümlerinin uluslararası görevlendirme programları ile ilgili karşılaştıkları zorluklar irdelendi.

ŞİRKETLER GELİRLERİNİN YÜZDE 5'Nİ SUİİSTİMALDEN KAYBEDİYOR
“Şirketlerde Suiistimal ve Suiistimali Önlemenin Yolları” başlıklı günün diğer bir panelinde ise; suiistimal konusunda erken önlem almanın ve en kısa sürede tespit etmek amacıyla yönetim programlarına sahip olmanın risk yönetimine sağladığı fayda tartışmaya açıldı. Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Direktörü Gül Saraçoğlu ve Suiistimal İnceleme Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Oltulular’ın konuşmacı olarak yer aldıkları panelde, 2012 yılında bin 388 suiistimal vakasının incelenmesini içeren araştırma kapsamında suiistimal vakalarının şirketlere verdiği ortalama yıllık kaybın 140 bin dolar olduğu vurgulandı. Şirketlerin ortalama yıllık gelirlerinin yüzde 5’ini suiistimalden dolayı kaybettiği dile getirildi. Diğer yandan suiistimal yapanların yüzde 87’sinin bu konuyla ilgili daha önce hiç suçlanmamış veya hüküm giymemiş kişiler olduğu vurgusu yapıldı.

Günün son oturumunda ise “Bilgi Güvenliği ve Kurumlar için Önemi Nedir?” konusu Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Direktörü Ali Yılmaz Kumcu tarafından masaya yatırıldı. Kumcu yaptığı konuşmasında, yönetim kurullarının gündemine girmeyi başaran bilgi güvenliği konusunu, üretim ve lojistik sektörleri açısından değerlendirirken, konunun iyi yönetilmediği durumlarda köklü şirketlerin bile birikimlerini kısa sürede yitirmesine neden olacak risklere yol açabileceğinin altını çizdi.
CİHAN

Yorumlar