Şirketlere asgari sermayelerini yükseltme uyarısı: Son gün 14 Şubat

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, asgari sermaye tutarlarını yükseltmeleri için anonim ve limited şirketlere tanınan sürenin 14 Şubat 2014'te dolduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Şirketlere asgari sermayelerini yükseltme uyarısı: Son gün 14 Şubat

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, asgari sermaye tutarlarını yükseltmeleri için anonim ve limited şirketlere tanınan sürenin 14 Şubat 2014'te dolduğuna dikkat çekti.

Anonim ve limited şirketlerin asgari sermaye tutarlarını Türk Ticaret Kanunu'na uyumlu hale getirmeleriyle ilgili açıklama yapan Bakan Yazıcı, son gün uyarısında bulundu. Asgari sermaye tutarlarını yükseltmeleri için anonim ve limited şirketlere tanınan sürenin 14 Şubat 2014'te dolduğunun altını çizen Hayati Yazıcı, “6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ile, asgari sermaye tutarının anonim şirketler için 50 bin ve limited şirketler için 10 bin TL olarak belirlenmiştir. Şirketlerin sermayelerini bu tutarlara yükseltmelerine ilişkin süre 14 Şubat 2014 tarihinde dolacaktır, süresi içinde sermaye artırımı yapılmaması halinde bu şirketler münfesih duruma düşecektir.” ifadelerini kullandı.

Esas sözleşme değişikliği için öngörülen sürenin 1 Temmuz 2014’te sona erdiğine işaret eden Bakan Yazıcı, ayrıca şunları aktardı:

"Anonim şirketlerin esas sözleşmeleri ile limited şirketlerin şirket sözleşmelerini 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunuyla uyumlu hale getirmesi için 1 Temmuz 2013 tarihine kadar süre verilmiştir. Ancak, Kanunla Bakanlığımıza verilen yetki doğrultusunda bu süreyi 1 Temmuz 2014 tarihine kadar uzattık. Oyda imtiyaz tanıyan esas sözleşme hükümlerinin uyarlanması için son tarih 14 Şubat 2014. Süre uzatımı talebi ile ilgili olarak kamuoyunda gündeme getirilen bir diğer husus olan 'oyda imtiyaz tanıyan esas sözleşme hükümlerinin uyarlanması' konusunda ise özel bir düzenleme mevcuttur. Oyda imtiyaz tanıyan esas sözleşme hükümlerinin 14 Şubat 2014 tarihine kadar Yeni Tük Ticaret Kanunu’na uyarlanması gerekmektedir. Bu tarihe kadar gerekli değişiklikler ile uyarlamaların yapılmaması halinde, Kanuna aykırı imtiyaz tesis eden esas sözleşme hükümlerinin kendiliğinden geçersiz hale gelecektir. Anılan hükmün ve belirtilen sürenin ötelenmesi konusunda Bakanlığımızın herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır."

Yeni düzenlemeye göre limited şirketlerin sahip olmaları gereken asgari sermaye tutarı 5 bin TL’den 10 bin TL’ye yükseltildi. Anonim şirketler için ise eski Ticaret Kanunu'nda olduğu gibi 50 bin TL olarak düzenlendi.
CİHAN

Yorumlar