'Küresel gıda güvenliği ve tarım sektörünün geleceği açısından önemli'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin tarım konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Küresel gıda güvenliği ve tarım sektörünün geleceği açısından önemli'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin tarım konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Eker, "Dünyanın temel gıda maddesi olarak ürettiği buğday başta olmak üzere birçok ürünün anavatanı. Bu anlamda Türkiye ile Kanada arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hem küresel gıda güvenliği hem de tarım sektörünün geleceği açısından önemli.’’ dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kanada Parlamento Avam Kamarası Başkanı Andrew Scheer ve heyeti ile makamında görüştü. Mesafe itibariyle Türkiye ve Kanada coğrafi olarak uzak ülkeler, ama iki ülkenin de müttefik olduğunu ifade eden Eker, "Tarımla ilgili olarak Kanada çok geniş topraklara sahip. Aynı zamanda büyük tarım potansiyeli olan bir ülke. Türkiye’de Ortadoğu Bölgesi’nde, bir tarafta Avrupa bir tarafta Asya’ya konumlanmış, ama tarım bakımından da dünyanın önemli ülkelerinden biri.’’ ifadesini kullandı.

Özellikle biyoçeşitlilik alanında Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Eker, "Dünyanın temel gıda maddesi olarak ürettiği buğday başta olmak üzere birçok ürünün anavatanı. Bu anlamda Türkiye ile Kanada arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hem küresel gıda güvenliği hem de tarım sektörünün geleceği açısından önemli.’’ şeklinde konuştu.

Türkiye ile Kanada arasındaki ikili ilişkilerin ekonomi ilişkilerin geliştirilmesinde tarım sektörünün önemli bir paya ve potansiyele sahip olduğunu anlatan Eker, "Bütün bunları dikkate aldığımızda Türkiye ile Kanada arasında tarım sektörü ilişkilerinin ve kuşkusuz bu ziyaretin daha da anlamlı ve önemli olduğunu vurgulamak isterim.’’ dedi.

‘YÜKSEK KALİTE UYGUN FİYAT’

Ziyaret boyunca farklı konulardan bahsettiklerini açıklayan Kanada Parlementosu Avam Kamarası Başkanı Andrew Scheer de şunları söyledi: "Bir tanesi de Kanada ve Türkiye ile ticaret potansiyelinin artırılmasıydı. Özellikle tarım alanında ticaretin artırılması geliyor. Tüm dünyada bütün ülkeler hem ülke içindeki tarımsal faaliyetleri desteklemek istiyorlar. Öte yandan açık ve serbest ticarete uygun duruma getirmek istiyorlar.’’

Bunun dışında ülkelerin vatandaşlarına uygun fiyatta gıda ürünlerini sunmak istediklerini dile getiren Scheer, "Bu üç konuyu dengede tutmak istiyorlar, tabi bu onlar için zor bir durum. Ama bu gibi toplantılar vesilesiyle bizim umudumuz nüfuslarımızın yüksek kalitede gıda ürünlerine uygun şekilde ulaşmasını sağlayabilmek.’’ açıklamasında bulundu. CİHAN

Yorumlar