İspanya’nın ‘örnek girişimcisi’ dolandırıcı çıktı

İspanya’nın uluslararası alanda örnek gösterilen şirketlerinden Gowex’in hesaplarında sahtecilik yapıldığı ortaya çıkınca firmanın hisse senetleri dibe vurdu.Adı pek duyulmamış Gotham City Research adlı bir araştırma şirketinin yayınladığı...

Google Haberlere Abone ol
İspanya’nın ‘örnek girişimcisi’ dolandırıcı çıktı

İspanya’nın uluslararası alanda örnek gösterilen şirketlerinden Gowex’in hesaplarında sahtecilik yapıldığı ortaya çıkınca firmanın hisse senetleri dibe vurdu.

Adı pek duyulmamış Gotham City Research adlı bir araştırma şirketinin yayınladığı rapor, bedava kablosuz ağ sağlayıcı şirketi Gowex’in balonunu patlattı.

Raporda, Gowex’in hisse senetlerinin değerinin sıfır olduğu kaydedilirken, şirketin yaptığı satışların yüzde 90’ının aslında hayal ürünü olduğu belirtiliyordu. Gotham City raporu sonrası borsada yüzde 60 değer kaybeden şirketin 870 milyon Euro'su eridi.

Şirketin kurucusu Jenaro Garcia Martin, başta raporu reddetse de daha sonra Twitter hesabından bir açıklama yaparak son dört yılda şirketin değerini yüksek gösterdiğini kabul etti. Gönüllü olarak mahkemede ifade vereceğini belirten Jenaro Garcia, herkesten özür diledi.

Gowex, İspanya’nın yanısıra New York, Chicago ve Dubai gibi dünya çapında 91 kentte bedava wifi hizmeti sunarken roaming, reklam ve e-ticaretten para kazandığını iddia ediyordu.

Bir çok girişimcilik ve iş ödüllerine layık görülen Jenaro Garcia Martin, bir kaç hafta önce İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un elinden Startex iş ödülünü almıştı.

Rajoy ödülü verirken, “Bir toplumun sizin gibi girişimci modellerine ihtiyacı var ve bu yüzden bu ödülleri hak ediyorsunuz.” demişti.

Raporun açıklandığı saatlerde şirketin merkezini ziyaret eden Madrid Belediye Başkanı Ana Botella da Jenaro Garcia’yı “örnek girişimci ve işadamı” olarak tanımlamıştı. CİHAN

Yorumlar