GÜNSİFED: IŞİD krizi uzarsa milyarlarca dolarlık ihracat gelirimiz kesilir

Güneydoğu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, Irak'ın hızla bir iç savaşa sürüklendiğini ve bunun içerisinde Gaziantep’in de bulunduğu Türkiye’nin, derin bir siyasal ve ekonomik krize...

Google Haberlere Abone ol
GÜNSİFED: IŞİD krizi uzarsa milyarlarca dolarlık ihracat gelirimiz kesilir

Güneydoğu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, Irak'ın hızla bir iç savaşa sürüklendiğini ve bunun içerisinde Gaziantep’in de bulunduğu Türkiye’nin, derin bir siyasal ve ekonomik krize dönüşmesinden endişe ettiklerini söyledi. İşsever, krizin uzamasının milyarlarca dolarlık ihracat gelirini de keseceği uyarısı yaptı.

Irak’ta, Kürt Bölgesel Yönetimi içinde bir sorun olmasa bile yaşanan çatışma ve gerilimin Türkiye’ye de yansıyacağını ifade eden İşsever, “Bu durum elbette yeni yatırımları ve iş anlaşmalarını olumsuz etkileyecektir." dedi. Türkiye’nin, Irak'taki terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) tehdidinin siyasi sonuçlarını hesaplamaya çalışırken, en büyük ikinci ihracat pazarını da kaybetme endişesi yaşadığını vurgulayan İşsever, "Irak'ın orta ve güney bölgeleriyle ticaret durdu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülke olan Irak'ta yaşanan iç karışıklığın, bölgeye geçen yıl 12 milyar dolarlık ihracat yapan Türk şirketleri endişelendirdiğini belirten İşsever, “Türkiye'nin ihracatında merkez nokta çatışmaların uzağındaki Erbil olsa da çatışmaların Kürt bölgesine sıçrama ihtimali nedeniyle ülkenin orta ve güney bölgelerinden yeni sipariş alamadığı gibi, hazır aldığı siparişleri de gönderemiyor. Irak ile ticaret yapan iş adamları, IŞİD krizinin uzaması halinde milyarlarca dolarlık ihracat geliri de kesilecek.” dedi.

"BU KRİZDEN EN ÇOK ETKİLENECEK İLLERİN BAŞINDA TÜRKİYE GELİYOR"

Musul ve çevresinin IŞİD tarafından ele geçirilmesinin, dünyanın önemli petrol tedarikçilerinden biri olan Irak'ta ticari hayata darbe vurduğunu da dile getiren İşsever, "Irak'ın en büyük dış ticaret partnerlerinin başında gelen Türkiye ise bu krizden en çok etkilenecek ülkelerin başında ve illerin başında ise Gaziantep geliyor.” şeklinde konuştu.

Irak'a 2013'te 11 milyar 949 milyon dolar ihracat yapıldığını anımsatan İşsever, şöyle devam etti: "Bölgeye başta hububat, demir-çelik, elektronik alet, makine ve bitkisel yağ olmak üzere her kalemde mal ihraç ediliyor. Türk TIR'ları Irak'a yılda yaklaşık 800 bin sefer gerçekleştiriyor. Özellikle özerk Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki ticaret yoğunluğu dikkat çekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan en büyük sınır kapısı olan Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı, dünyanın en işlek sınır kapısı olarak bilinen ABD-Meksika sınırındaki El Pas-Juarez Sınır Kapısı'nın yıllık geçiş ortalamasını yakalamış durumda. Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti olan Erbil ise yalnızca Türk iş adamlarından değil enerjiden inşaata kadar tüm sektörlerde faaliyet gösteren uluslararası yatırımcılardan 'Ortadoğu'nun Dubai'si' olarak anılacak kadar ilgi görüyor.”

CİHAN

Yorumlar