Çin, Türkiye üzerinden Avrupa’ya hızlı tren hattı için kesenin ağzını açıyor

Çin, tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak için yeni adımlar atıyor ve son olarak ortaya attığı “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” projesini hayata geçirmek hattın geçeceği ülkelerle temasları sürdürüyor.Yeni İpek Yolu yada ‘’Demir İpek...

Google Haberlere Abone ol
Çin, Türkiye üzerinden Avrupa’ya hızlı tren hattı için kesenin ağzını açıyor

Çin, tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak için yeni adımlar atıyor ve son olarak ortaya attığı “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” projesini hayata geçirmek hattın geçeceği ülkelerle temasları sürdürüyor.

Yeni İpek Yolu yada ‘’Demir İpek Yolu’’olarak da tanımlanan proje için tarihi yolun geçtiği ülkelerde projeyle ilgili seminerler düzenleniyor. Bunlardan birisi de Bişkek'te iki gün süren ve dün biten Çin-Kırgızistan İpek Yolu Ekonomik Kuşağı semineri oldu. Seminerde Çin’in öne sürdüğü “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’’ güzergâhı üzerindeki tüm ülkelerin ortak çaba harcaması gerektiği belirtildi. Bu kuşakta yapılacak ticarette yerel para birimlerinin kullanılması da hedefleniyor. Çin’in bu proje için kesenin ağzını açmaya kararlı olduğu da ifade ediliyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve Deniz İpek Yolu projesini ortaya koymuş ve bu açılım ilgili ülkeler tarafından destek bulmuştu.

ÇİN-BULGARİSTAN HIZLI TREN HATTI

Çin Günlüğü Gazetesi’ne konuşan Çin’in en büyük lokomotif ve vagon üreticisi şirketi CSR’in eski başkanı Zhao Xiaogang, ülkenin kuzeybatısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nden başlayacak ve Türkiye’ye ve oradan da Bulgaristan’a kadar uzanacak 6 bin kilometrelik hızlı tren hattı için 150 milyar dolarlık yatırım gerektiğini söyledi. Çin, dış ticaretini büyük oranda denizden sağlıyor ve kara ve demiryolu ticaretini de geliştirmek istiyor.

Söz konusu hattın geçtiği ülkeler arasında Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran da bulunuyor. Zhao, hattın 2020 yılında büyük ölçüde, 2030′da ise tamamının bitirilebileceğini ileri sürdü. Çin Yenilik ve Kalkınma Stratejisi Enstitüsü danışmanlarından da olan Zhao ayrıca bu hatta seyir hızının yolcu trenleri için saatte 200 kilometre, yük trenleri için ise saatte 160 kilometre olacağını belirtti. Uzmanlar, bu hat için jeopolitik, teknolojik standartlar ve finansman gibi konularda daha fazla görüşmelere ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

Çin’in Avrupa’yı bağlayan biri inşaat halinde olmak üzere 8 adet tren ray hattı bulunuyor. Sadece Çin’in Chengdu ve Suzhou şehirlerinden Polonya’ya 2013 ve 2014’te hizmet giren iki tren hattı bulunuyor.

ÇİN-SİNGAPUR TREN HATTI DA HİZMETE GİRECEK

Zhao, Çin’in güneyindeki Yunnan eyaletinden başlayacak ve Laos, Tayland ve Malezya, oradan da Singapur’a ulaşacak 3 bin kilometre uzunluğunda bir tren hattı projesini düşündüklerini söyledi. Bu projenin toplam maliyetinin ise 75 milyar dolar olduğunu anlatan Zhao, ilgili ülkelerin ekonomisine katkıda bulunacak söz konusu hattın da 2020 yılında büyük ölçüde, tamamının ise 2025 yılında bitirileceğini dile getirdi.

Çin, raylarda 1,435 milimetre standardını kullanırken, Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleri, 1,524 milimetre ölçüsünü kullanıyor. Çin, bu hatta kendisinin kabul ettiği standart ray ölçüsünü, diğer ülkelerin de kullanmasını arzuluyor. Aksi takdirde söz konusu trenin sınırı geçerken, tekerleklerinin de değiştirilmesi gerekecek. CİHAN

Yorumlar