31 Mart ve 1 Haziran'da yaşanan afet tarımı vurdu

Türkiye'de 31 Mart ve 1 Haziran'da etkili olan doğal afetler tarımı vurdu. Kuraklık, don, dolu, fırtına, aşırı yağış gibi tabii afetlerle geçen üretim sezonu, 31 Mart ve 1 Haziran tarihlerinde yaşanan dolu yağışı bazı bölgelerde tarıma...

Google Haberlere Abone ol
31 Mart ve 1 Haziran'da yaşanan afet tarımı vurdu

Türkiye'de 31 Mart ve 1 Haziran'da etkili olan doğal afetler tarımı vurdu. Kuraklık, don, dolu, fırtına, aşırı yağış gibi tabii afetlerle geçen üretim sezonu, 31 Mart ve 1 Haziran tarihlerinde yaşanan dolu yağışı bazı bölgelerde tarıma büyük zarar verdi.

Ekim ayından bu yana yağışların yetersizliğinin yanı sıra Mart ayının son, Haziran ayının ilk günü yaşanan şiddetli yağış ve don tarımda ciddi hasarlara yolaçtı. Çiftçinin başının dertten kurtulmadığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bu üretim sezonunun kuraklık, don, dolu, fırtına, aşırı yağış gibi tabii afetlerle geçtiğini, doğal afetlerin tarımı vurmaya devam ettiğini açıkladı. Bu üretim sezonu kuraklık, don, dolu, fırtına, aşırı yağış gibi tabii afetlerle geçtiğine dikkat çeken Bayraktar; en son 1 Haziran tarihinde yaşanan afette Bursa, Yozgat, Manisa, Mersin, Ankara, Eskişehir, Kırıkkale, Çorum, Kayseri, Samsun ve Amasya’nın bazı ilçelerinde meyve, sebze, zeytin, buğday, arpa, mısır, nohut, pancar, yonca, bağ alanlarında yüzde 20’lerden yüzde 100’lere yaklaşan oranlarda zarar yaşandığının bilgisini verdi.

Türkiye genelinde, 31 Mart tarihinde etkili olan afetlerde ise birçok tarım ürünü hasar görerek, çiftçi zor durumda kalmıştı. 31 Mart akşamı Samsun'un Terme ilçesinde yaşanan kar yağışında 260 bin hektar alanı kapsayan fındık üretimi yapan çiftçi, mart ayında yağan karın tedirginliğini yaşamıştı. Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu konuyla ilgili olarak, "Fındık üreticimiz ve bölgede tarımla uğraşan çiftçimiz baharı beklerken birden etkili olan kar ve soğuk havayla karşılaştı. Mevsim şartları nedeniyle baharın erken gelmesi ve sıcak havayla birlikte fındık ağaçları canlanmıştı. 31 Mart akşamı etkili olan kar ve soğuk hava, fındık ağaçlarının yapraklarını yakmış durumda.” açıklamalarına yer vermişti.

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20'sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da da 31 Mart tarihinde etkili olan afet kayısı üretimini vurmuştu. Hava sıcaklığının eksi 5 dereceye kadar düştüğü tarihte, küçük meyve ve çiçeklenme döneminde olan kayısı ağaçlarının tamamı zarar görmüştü. Gaziantep'te de etkili olan afette fıstık üreticileri büyük hasar görmüştü. Zarar gören çiftçilerin hasarının karşılanması gerektiğine dikkat çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, sigorta yaptıramayan üreticilerin hasarının telafi edilmesi gerekiğine vurgu yaptı. CİHAN

Yorumlar