Türkiye AP raporunu iade edecek

Avrupa Parlamentosu tarafından çoğunluk oyuyla kabul edilen rapor Türkiye tarafından iade edilecek

Google Haberlere Abone ol
Türkiye AP raporunu iade edecek

Türkiye, Avrupa Parlamentosu tarafından bugün kabul edilen raporu iade edecek. Raporda, 1915 olaylarının Ermeni soykırımı şeklinde ifade edilmesi Türkiye'nin itiraz ettiği noktalardan. 

Avrupa Birliği ve Müzakere'en sorumlu Bakan Bakan Bozkır, geçen yıl AP Türkiye Raportörü Kati Piri imzalı çıkan ve Türkiye'nin tepkisini çeken raporun bu yılki versiyonunda da yine 1915 olaylarından sözde soykırım olarak bahsedildiğine dair bilgilerin geldiğinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuşmuştu: Sorun şu anki taslağında, yine 1915 olaylarını sözde soykırım olarak gören ifade yer alıyor. Ancak, tabi öğleden sonra oylaması yapılacak. Ümit ediyoruz ki, AP'deki aklı selim sahibi, Türkiye ile dostluğa önem veren ve bunun anlamsız olduğunu düşünen parlamenterler bunu reddedeceklerdir. Ve o zaman, raporun içinde birçok tenkit olmasına rağmen bunlarla ilgili olarak görüşürüz, yanlış bulduklarımızı izah ederiz, doğru bulduklarımızı yararlı tenkit olarak alır ve bu belgeyle önümüzdeki dönemde çalışırız. Ama bu üç unsur varsa bizim tarafımızdan geçersiz olacak. Merakla bekliyoruz. Ümidimiz de bu oylamada reddi yönünde bir karar çıkması.”

AP raporlarının hiçbir bağlayıcı tarafı bulunmadığına işaret eden Bozkır, "Maalesef şu ana kadar bu derdimizi anlatamadık. Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz" dedi.

Yorumlar