Korkulan olmayacak, Türkiye Rakka'ya girmeyecek

Son günlerde Türkiye'nin Rakka'ya gireceği yönünde kamuoyunda artan endişelerin yersiz olduğu anlaşıldı. Türkiye'nin Suriye'de El Bab'dan ötesine geçme planları bulunmuyor. Rakka'ya ise sadece hava destekli operasyonlarda yer alabileceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Korkulan olmayacak, Türkiye Rakka'ya girmeyecek
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Türkiye'nin Suriye'de DAEŞ'in başkenti olarak kabul edilen Rakka'ya düzenlenecek muhtemel operasyonda yer alacağından endişe ediliyordu. Ancak korkulanın olmayacağı, Türkiye'nin böyle bir plana sahip olmadığı belirtiliyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Musul operasyonunda kesinlikle olacağız, Suriye’de ise El Bab’a kadar gideceğiz. Ama kendi yöntemimiz içinde ilerleyeceğiz...” dedi.

Sarıkaya'nın yazısındaki ilgili bölüm şöyle: ABD ve Rusya’nın barışın devamını sağlamak adına müzakereleri kesme kararı ise Suriye’deki planları farklılaştırdı; Rakka operasyonunu geriye attı.

Hem Musul operasyonuna katılmak, hem de Suriye’de El Bab’a kadar gitmek isteyen Ankara, yeni gelişmeler karşısında nasıl tavır geliştirecek.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile dün Meclis’teki sohbetimiz bu iki konu üzerineydi.

Işık, detaya girmek istemedi ancak tavrını net açıkladı:

“Musul operasyonunda kesinlikle olacağız, Suriye’de ise El Bab’a kadar gideceğiz. Ama kendi yöntemimiz içinde ilerleyeceğiz...”

Bunun dışında konuşmaktan kaçındı.

Konuyla ilgili hükümetin etkin ismiyle yaptığım sohbette ise Ankara’nın Musul politikasının detaylarına ulaştım.

Şöyle ki...

Musul operasyonu muhtemelen 20 Ekim sonrası başlayacak.

Türkiye uzun süredir Irak’taki Başika Kampı’nda, 2 bin peşmerge ile eski Musul Valisi Nuceyfi’ye bağlı Sünni gücü Haşdi Vatani’nin 3 bin militanını eğitti.

Suriye’deki Fırat Kalkanı’ndaki ÖSO’nün rolünü Musul’da, sayısı 5 bini aşan Haşdi Vatani’nin almasını istiyor.

Yorumlar