Erdoğan Minsk Camii'nin açılışına katıldı

Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Lukaşenko ikili görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, tarihi 100 yıl öncesine dayanan Minsk Camii'nin de yeniden açılışına katıldı

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan Minsk Camii'nin açılışına katıldı
Sonhaberler | Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak “TUR” ile Belarus’un başkenti Minsk'e gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a uçaktan inişlerinde, iki Belaruslu genç kız, milli kıyafetleriyle, Belarus geleneği olan tuz ve ekmekikram etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, bir parça ekmeği tuza banarak yedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gecikmeli de olsa Türkiye'den ilk defa Belarus'u ziyaret eden bir Cumhurbaşkanı olması hasebiyle mutlu olduğunu söyledi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Minsk Camii'nin açılışında da konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak “TUR” ile saat 10.50'de Belarus’un başkenti Minsk'e geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Minsk Havalimanı'nda Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Türkiye’nin Minsk Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama ve diğer ilgililer karşıladı.  Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a uçaktan inişlerinde, iki Belaruslu genç kız, milli kıyafetleriyle, Belarus ananesi olan tuz ve ekmek ikram etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, bir parça ekmeği tuza banarak yedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Minsk'e geldi.

 TÜRKİYE'DEN CUMHURBAŞKANI SEVİYESİNDE İLK ZİYARET...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko tarafından resmi törenle karşılandı. Bağımsızlık Sarayı'ndaki törende, Türk ve Belarus milli marşlarının dinlenilmesinin ardından, Erdoğan ve Lukaşenko tören kıtasını denetledi. Heyetlerin tekdiminin ardından Türk ve Belarus bayrakları önünde basın mensuplarına tokalaşarak poz veren Erdoğan ve Lukaşenko, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Baş başa görüşmenin basına açık kısmında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gecikmeli de olsa Türkiye'den ilk defa Belarus'u ziyaret eden bir Cumhurbaşkanı olması hasebiyle mutlu olduğunu, bir başka mutluluğunun da Türkiye'nin Belarus'un bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmasından kaynaklandığını ifade etti.

"Geleceğe yönelik Belarus ile bölgede birlikte yapacağımız, özellikle ekonomik alanda çok büyük işler var." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık 90 milyon olduğunu, bunun ekonomik alanda çok büyük işler yapılabileceğini gösterdiğini söyledi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ticari hacimde 2013, 2014, 2015'te bir düşüş mevcut. Bunu çok kısa zamanda 1 milyar dolar hacmine çıkarabiliriz. İki ülkenin 90 milyonluk nüfus hacmi için bu zor değil." dedi.

ÇOK CİDDİ BİR BAŞLANGIÇ

Türk girişimcilerin, Belarus'taki yatırım hacminin 1,5 milyar civarında olduğunu bildiren Erdoğan, 200 civarında iş adamıyla Belarus'ta bulunduklarını ifade etti. Erdoğan, ülkedeki girişimcilere işaret ederek, "Siz de 300 girişimciden bahsediyorsunuz. Bu akşam birlikte onlara vereceğimiz heyecan, onlara katacağımız güç, inanıyorum ki birlikte onların çok büyük işler yapacağını ortaya koyacaktır." dedi. Beraberindeki iş adamlarının Belarus'a çok farklı baktığına dikkati çeken Erdoğan, Belarus'taki iş adamlarıyla beraber atılacak adımların, her iki ülke için de kazan-kazan esasına göre önemli olacağını dile getirdi.

BELARUS TARİHİNDE EN GENİŞ KAPSAMLI FORUM

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk ziyareti olduğunu hatırlatarak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. İki ülkenin ticari ilişkilerinin, kişisel üst düzey ilişkilerden biraz geride kaldığına işarete eden Lukaşenko, "Buna rağmen gelecek vadeden oldukça iyi emareler mevcuttur." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iş forumuna katılacaklarını anımsatan Lukaşenko, Türkiye'den 200, Belarus'tan da 300'ü aşkın firmanın forumda bulunacağını, bunun Belarus tarihinde en geniş kapsamlı forum olacağını bildirdi. Lukaşenko, "Sayın Cumhurbaşkanı sizin ziyaretinizle ilişkilerimizde bir üst aşamaya geçebileceğimize eminim. Bağımsızlığımızı kazandığımız günden itibaren Türkiye ile kurduğumuz ilişkilerimizde son derece samimi olduğumuzu bilmenizi isterim. İlişkilerimizin samimiyetine güvenebilirsiniz, bu konuda sizi temin ediyoruz. Türkiye'ye karşı her zaman tahmin edilebilir şekilde açık davranacağımıza emin olabilirsiniz." dedi.

CAMİ AÇILIŞINA KATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lukaşenko ile birlikte katıldığı Minsk Camii açılışında konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:

Öncelikle bu güzide eserin açılışını değerli mevkidaşım ile yapmaktan duyduğum bahtiyarlığı ifade etmek istiyorum. Sayın cumhurbaşkanı başta olmak üzere bu caminin Minsk şehrine kazandırılmasında katkısı olan herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.  
İnşallah bu ibadethane, Türk-Belarus dostluğunun da bir simgesi olacaktır. Dinleri, kültürleri, inançları farklı olan insanlar aynı ortak gelecek vizyonuyla Belarus’un istikrarı büyümesi için var gücüyle çalışıyor. Bu güzel manzaraya maalesef dünyanın bir çok ülkesinde rastlamak mümkün değildir.

Avrupa ülkelerinin bir kısmını hoşgörüsüzlük tahammülsüz, adeta veba gibi yayılıyor.Sırf kimliği kılık kıyafeti farklı olduğu için insanlar ayrımcı politikaların şiddetin mağduru olabiliyor. Bilhassa canlarını kurtarmak için kaçan mazlumların Avrupa kapılarına dayandıkları ve buralarda yaşadıkları dramları hepimiz izliyoruz. Onlara ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Çünkü inancımızın gereği budur. Bombalar altından kaçan insanlara kapılarımızı kapayamayız. Ben açılışını yaptığımız bu caminin, kendisinin ülkesindeki Müslümanları sahiplendiğini, sayın cumhurbaşkanına şahsım ve milletim adına teşekkür etmek istiyorum. Ve Belarus halkının turizmde önemli bir destinasyon olarak ülkemizi görmesi de halklarımızın kaynaşması bakımından ne kadar önemli olduğunu ifade etmeyi görev addediyorum.

Başta değerli dostum Lukaşenko olmak üzere, tüm Belarus halkına selam sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

MİNSK CAMİİ

Belarus’un başkenti Minsk’te inşa edilen caminin yapımına Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 2014 yılında başlandı. Yaklaşık 100 bin Müslümanın yaşadığı Belarus’a Türkiye tarafından bir hediye olarak inşa edilen caminin tarihi 15'inci. yüzyıla dayanıyor. İlk olarak ahşap olarak inşa edilen cami, 1890 yılında mevcut görünümünde yığma olarak yapılırken, rejim değişikliği ve tarihi süreçte faklı amaçlar için kullanılan cami yerine otel yapılması maksadıyla 1962 yılında yıkıldı.
Sovyetler Birliği’nin dağılması üzerine 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Belarus’ta, 1994 yılında Müslüman Birliği kuruldu. Bölge Müslümanlarının talebi doğrultusunda yıkılan caminin yeniden yapılması için girişimler 2003 yılında başladı. 15 bin yerli Tatar Müslüman ile toplam 100 bin Müslüman’ın yaşadığı Belarus’ta caminin yapımına 2014 yılında başlandı.



Cami, aslına uygun olarak projelendirildi. Ayrıca camiye bir kat daha ilave edilerek Müslümanların ihtiyacını karşılayacak bir merkez olarak tasarlandı. Konferans salonu, İslam eserlerinin sergilendiği bir salon, Ramazan aylarında program yapmaya uygun şekilde tüm donanımları ile inşa edildi. Giriş katında konferans salonu, sergi salonu-fuaye, abdesthaneler, bilgisayar odaları bulunan caminin mimarisi Tatar izlerini taşırken, Diyanet Vakfı iştiraklerinden KOMAŞ A.Ş tarafından Ankara’da yapılan mihrap, minber, kürsü ile halı, tezyinat çalışmaları da klasik Osmanlı izlerini yansıtıyor. Camii külliyesi toplam inşaat alanı olarak yaklaşık 2 bin 800 metrekare olurken, cami 2 bin 500 kişilik cemaat kapasitesine sahip. Yapımı tamamlanan cami yaklaşık 7 milyon dolara mal oldu.
 

Yorumlar